«Івано-Франківськгаз» обмежив конкуренцію на ринку встановлення лічильників

Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України виявило ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції в діях акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Івано-Франківськгаз». Компанія не забезпечила замовникам можливість обирати виконавця робіт для встановлення лічильників.

«В межах здійснення контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, Відділення виявило, що для приєднання до газорозподільної системи АТ «Івано-Франківськгаз» замовник приєднання має звернутись із заявою про приєднання до ГРМ і додати заповнений Опитувальний лист, в якому замовник не мав змоги вільно обирати виконавця робіт із встановлення вузла обліку газу серед субꞌєктів господарювання, які мають право на провадження відповідного виду діяльності згідно із вимогами законодавства. Форма опитувального листа до заяви про приєднання до ГРМ, яка розміщена на офіційному сайті АТ «Івано-Франківськгаз», взагалі не передбачає таких даних та не узгоджується з нормативно-правовими документами, зокрема, Кодексом ГРМ. Такі дії АТ були б неможливими за умов існування конкуренції на відповідному ринку. Але АТ «Івано-Франківськгаз» займає монопольне становище на ринку послуг приєднання до газорозподільних мереж в межах міста Івано-Франківськ та Івано-Франківської області», - повідомили в Західному міжобласному територіальному відділенні АМКУ.

Відтак, Адміністративна колегія Західного МТВ 13 липня 2023 року надала рекомендації АТ «Івано-Франківськгаз» припинити дії, які містять ознаки порушення законодавства, внести необхідні зміни в опитувальний лист та проінформувати про це Західне МТВ у 10-денний термін.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.