Студент ІФНТУНГ стажуватиметься у найбільшій у світі лабораторії фізики високих енергій

Студент Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (кафедра інженерії програмного забезпечення, група ІП-20-3) Юрій Храбатин став учасником міжнародної програми стажування CERN Summer Student Programme 2023 в найбільшій у світі лабораторії фізики високих енергій.

Із понад 8000 заявок з 80 країн світу суддівською колегією було відібрано 140 кращих учасників для проходження тримісячного стажування (5 червня - 31 серпня) в міжнародному дослідницькому центрі, серед них – єдиний представник з України – студент ІФНТУНГ.

Молодий науковець розповідає, що про конкурс дізнався ще минулого року, подав необхідні документи з рекомендаціями та мотиваційним листом. А вже у березні отримав від CERN листа з запрошенням до участі в програмі.

«Зараз студент проживає в Женеві й уже місяць спільно з науковцями проводить дослідження мюонів (нестабільні елементарні частинки з негативним електричним зарядом), які утворюються при розпаді атомного ядра. Юрія долучили до реального проєкту «Integration of Muon Collider simulation code into Gaudi framework» по розробці концепції нового мюонного колайдера, який науковці CERN планують створити на заміну сучасного Великого андронного колайдера (ВАК). Згідно концепту мюонний колайдер матиме можливість збільшити енергію пучків заряджених частин в сотні разів у порівнянні з сучасною енергією у ВАК. У цих дослідженнях молодий науковець опрацьовує дані за певними алгоритмами, а сам проєкт пише на Phyton. Окрім практичної складової стажування, студент щодня відвідує дві лекції, на яких пояснюють теорію щодо складу атомного ядра», - повідомили в ІФНТУНГ.

Довідково. CERN (ЦЕРН) — це Європейська організація з ядерних досліджень, розташована у Швейцарії на кордоні з Францією.

CERN є найбільшою у світі лабораторією фізики високих енергій, де розміщується Великий адронний колайдер – найбільший експериментальний прискорювач частинок.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.