Франківець, який здав на металобрухт чужий автомобіль, заплатить штраф

Івано-Франківський міський суд виніс вироку уродженцю Івано-Франківська, який незаконно заволодів транспортним засобом.

Обвинувачений у 2018 році вже мав судимість за завдання тяжких тілесних ушкоджень, за що отримав покарання у виді позбавлення волі на строк два роки.

У квітні 2023 року, обвинувачений, перебуваючи у дворі будинку № 117 по вул. Галицькій у м. Івано-Франківську, побачив припаркованим автомобіль марки «Audi 100», 1990 року випуску, який перебував у правомірному користуванні потерпілого.

У цей час в обвинуваченого виник протиправний умисел на незаконне заволодіння вказаним транспортним засобом.

15 квітня 2023 року, приблизно о 13:00, обвинувачений викликав евакуатор з метою транспортування вказаного автомобіля до пункту прийому металобрухту ТзОВ «Карпаттехноцентр», що за адресою: вул. Василишина, 22, у м. Івано-Франківську. Того ж дня, евакуатор доставив авто на територію ТзОВ «Карпаттехноцентр» з метою реалізації як металобрухт та отримання прибутку.

Своїми протиправними діями, обвинувачений завдав потерпілому матеріальну шкоду в розмірі 74856 грн, що підтверджується висновком транспортно-товарознавчої експертизи.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений визнав себе винуватим у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення та надав суду показання, що дійсно за обставин зазначених в обвинувальному акті незаконно заволодів транспортним засобом марки «Audi 100» сірого кольору. Він розуміє, що вчинив неправильно, йому дуже прикро за свою поведінку та вчинок. З матеріалами досудового розслідування ознайомлений, їх не оспорює, у вчиненому щиро кається, просить не досліджувати усі докази, а обмежитися його допитом.

Призначаючи покарання обвинуваченому суд враховує: ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке відповідно до ст.12 КК України є не тяжким злочином; відсутність претензій в потерпілого, дані про особу обвинуваченого, який критично ставиться до вчиненого; є особою молодого віку; позитивно характеризується по місцю свого проживання; з вищою освітою; має постійне місце проживання, на обліку в лікаря нарколога чи психіатра не перебуває, раніше судимий.

«Враховуючи вищенаведене, думку прокурора, обвинуваченого та його захисника, які просили призначити обвинуваченому покарання із застосуванням вимог ст.69 КК України у вигляді штрафу, відсутність претензій у потерпілого, також дані про особу винного, який є особою молодого віку та критично ставиться до вчиненого, має міцні соціальні зв'язки, наявність кількох обставин, які пом'якшують покарання, а саме щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення та незадовільний технічний стан автомобіля, яким незаконно заволодів обвинувачений, суд приходить до висновку, що вказані обставини, які пом'якшують покарання в своїй сукупності, істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, а тому суд виходячи з принципу індивідуалізації покарання вважає, що обвинуваченому на підставі ч.1 ст.69 КК України слід призначити більш м'який вид основного покарання, не зазначений у санкції ч.1 ст.289 КК України, зокрема штраф і таке покарання буде достатнім, справедливим та необхідним для його виправлення, а також для запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як ним, так і іншими особами. При цьому, суд переконаний, що відповідно до вимог ч. 2 ст. 65 КК України, дана міра покарання є достатньою для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення нових злочинів», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.289 КК України та із застосуванням ч.1 ст.69 КК України призначив йому покарання у виді штрафу у розмірі 500 (п'ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8 500 (вісім тисяч п'ятсот) гривень.

Кузов та деталі від автомобіля марки «Audi 100» повернуть власнику або законному володільцю.

Вирок виніс суддя Василь Тринчук.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Автор - Василь Мороз

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.