СБУ заочно повідомила про підозру колаборантці з Херсонщини

Слідчі СБУ оголосили підозру в колабораціонізмі голові окупаційної сільської ради села Микільське Херсонської області.

«Йдеться про місцеву мешканку, уродженку рф 1986 р.н. Вона переїхала в Україну з російської федерації наприкінці 90-х. Після того, як у березні 2022 року село було захоплено збройними формуваннями рф, жінка з власної ініціативи вийшла на віце-гауляйтера Херсонщини Кирила Стрємоусова. Вона налагодила співпрацю з владою загарбників та стала проросійською активісткою», - повідомили в пресцентрі СБУ в Івано-Франківській області.

За даними слідчих СБУ, фігурантка збирала у місцевих мешканців ксерокопії документів для їх використання окупаційною владою.

«Вона організовувала доставку російської так званої гуманітарної допомоги від імені російської партії «єдіная росія» та знімалася у пропагандистських сюжетах, аби показати як нова влада нібито дбає про населення. На початку серпня 2022 року до Микільського завітав заступник гауляйтера Херсонщини Кирило Стрємоусов. Перед зборами села він розіграв вибори сільського голови, на яких фактично призначив колаборантку на посаду. Після звільнення правобережжя Херсонщини жінка втекла до росії, де знову прислужилася державі-агресору. Вона взяла участь у організованих «єдиною росією» зйомках пропагандистського відеосюжету. Йшлося про вручення зрадникам та колаборантам сертифікатів про право на отримання коштів для придбання житла у ставропольському краї рф», - йдеться у повідомленні.

Слідчі СБУ повідомили фігурантці про підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність.

Цей злочин карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати адміністративні посади на строк від 10 до 15 років.

Досудове розслідування здійснює СБУ в Івано-Франківську за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.