Прикарпатські громади впроваджують системи енергетичного менеджменту

Дев’ять громад з Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей впроваджують системи енергетичного менеджменту.

Протягом червня в дев’яти громадах – Городенківській, Галицькій та Долинській Івано-Франківської області, Глибоцькій, Новоселицькій та Хотинській Чернівецької області, Горінчівській, Свалявській та Ясінянській Закарпатської області, які є учасниками проєкту «Співпраця задля впровадження систем енергетичного менеджменту в територіальних громадах Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей», відбулись засідання робочих груп.

Діяльність цих робочих груп, до яких входять місцеві фахівці та залучений експерт проєкту, спрямована на координацію процесу виконання заходів щодо впровадження систем енергетичного менеджменту в громадах. На засіданнях обговорили організаційні аспекти запровадження систем енергоменеджментуу відповідних виконавчих комітетах, та узгодження необхідних місцевих нормативно-правових актів, необхідних для їх функціонування. Також окремо приділили увагу питанням збору вихідних даних для розрахунку базового енергетичного балансу та кадастру викидів по кожній громаді, проєктним ідеям громад, які розглядаються для включення до майбутніх середньострокових програм енергоефективності.

В Івано-Франківській області учасниками проєкту є Галицька, Долинська та Городенківська громади.

Засідання робочої групи в Городенківській громаді відбулось 13 червня. Обговорили питання впровадження системи енергоменеджменту в громаді, яка дасть можливість відстежувати споживання енергоресурсів громадськими будівлями, аналізувати їх перевитрату та впроваджувати енергоефективні заходи. Особлива увага приділялася закладам освіти, які є найбільшими споживачами енергоресурсів в громаді. Також окремо обговорили питання якісного збору та аналізу даних про об’єкти, які є на балансі громади, та споживання енергоресурсів по кожній будівлі. Зібрані дані увійдуть в основу розробки Програми енергоефективності, енергобалансу громади та базового кадастру викидів СО2.

У Галицькій громаді також ґрунтовно підійшли до втілення ініціативи енергоменеджменту задля напрацювання механізмів підвищення енергоефективності та розробки управлінських рішень щодо ефективного використання енергетичних ресурсів. На засіданні робочої групи обговорили пріоритетні заходи та потенційні проєктні ідеї задля підтримки функціонування системи енергетичного менеджменту в громаді, а також визначили основні цілі в сфері енергоефективності та енергобезпеки.

Долина – перше місто в Україні, яке отримало європейський сертифікат енергоефективного менеджменту. Громада також є підписантом Угоди Мерів, а свого часу Долина отримали грант на реалізацію демонстраційних проектів Угоди мерів у рамках програми CoM-DeP. Тут був реалізований проєкт «Комплексна термомодернізація 30 багатоквартирних будинків з утепленням фасадів та цокольних поверхів повністю». На засіданні робочої групи етапи реалізації проєкту в громаді та вирішили оновити нормативно-правову базу міськради по системі енергетичного менеджменту згідно нових вимог законодавства. Також в бюджетні заклади громади надішлють опитувальники для визначення пріоритетних для впровадження енергоефективних заходів.

Проєкт «Співпраця задля впровадження систем енергоменеджменту в територіальних громадах Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей» реалізовується МАОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття» в рамках співпраці між українськими громадами та данським муніципалітетом Гульборгсунном за підтримки Програми ULEAD з Європою / ULEAD withEurope.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.