Івано-Франківська облрада хоче виділяти ліси у користування

Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій.

Як повідомили в пресслужбі Івано-Франківської облради, депутати підтримали питання про надання експертного висновку щодо регуляторного випливу проєкту регуляторного акту – проєкту рішення обласної ради «Про затвердження Порядку виділення лісових ділянок для довгострокового тимчасового користування лісами на землях спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області».

Начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради Анатолій Прокопів повідомив, що документ розробляється для врегулювання виділення лісових ділянок для потреб мисливського господарства, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних, освітньо-виховних цілей. Виділення лісових ділянок проводиться без вилучення в основних користувачів за погодженням з Держлісагентством.

За словами Прокопіва, порядок був опублікований 3 травня 2023 року (щоправда не уточнив, де саме - Ред.) і 3 червня вийшов місячний термін для внесення пропозицій та зауважень. Жодних пропозицій чи зауважень не надійшло.

За словами Прокопіва, враховані зауваження КП «Облагроліс». Після цього проєкт планують відправити до Державної регуляторної служби.

«Рішення готується для того, що ми, обласна рада, надавали земельні ділянки, після того як до нас хтось звернеться і будуть межі вказані. Ми це робимо тому, що протягом 10-12 років було видано 7 розпоряджень голови ОДА без нашого відома про передачу на 25 років в довгострокове, тимчасове користування», - зазначив заступник голови облради Микола Палійчук («За майбутнє»).

Депутат Роман Ткач («Європейська солідарність») вставив репліку: «в тому числі й у Марківцях» (йдеться про виділення 10 гектарів лісу фірмі, в якій співзасновницею є дочка депутата від «Слуги народу» Ігоря Фріса - Ред).

Палійчук відповів, що «Марківці це не наші землі, я вважаю це помилкою, але Марківці це не наші землі».

«Микола Васильович (йдеться про Палійчука - Ред.)! Супер, що до цього дійшли руки, це однозначно добре. А якщо я зацікавлений в ділянці, їду в ліс: подивився, сподобався. А тоді все виясняю: чия вона, це лісництво чи це облагроліс?», - сказав Р.Ткач.
«Я сам був здивований. Обласна державна адміністрація, яка нічого не має до комунальної власності, своїм розпорядження роздавала в користування наші землі. Щоб такого не було - ми врегулюємо», - сказав голова облради Олександр Сич «Свобода».

Депутат Р.Ткач поцікавився, чим закінчилась історія з виділенням «Чорного лісу».

Олександр Сич зазначив, що в 90-х роках якимось чином «Чорний ліс» був виділений у користування громадській організації.

«Що там робилося, я не можу судити. Люди кажуть, що багато бєспрєдєлу. А тепер нам кажуть: ми хочемо ці землі державні віддати обласній раді. Тобто, хтось ними користувався десятки років, щось там робив, якось там газдував, в лапках чи без лапок, а тепер - нате приберіть. Це якась непонятна річ. Це державні землі, державні ліси, некомунальні», - сказав Сич.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.