Водій, який смертельно травмував жінку у Снятині, відбувся умовним терміном

Снятинський районний суд виніс вирок жителю м.Кам’янець-Подільського, який на смерть збив жінку на пішохідному переході у м.Снятині.

Обвинувачений 11.10.2021 року близько 06:30, керуючи автомобілем марки «Skoda Octavia» рухався ділянкою проїзної частини автодороги Н-10 «Стрий-Чернівці-Мамалига», що по вул. Шевченка у м. Снятині Коломийського району Івано-Франківської області у напрямку м. Чернівці. У цей час, по нерегульованому пішохідному переходу, позначеному горизонтальною дорожньою розміткою 1.14.1 «зебра» та дорожніми знаками 5.35.1, 5.35.2 «Пішохідний перехід», розпочала переходити проїзну частину вул. Шевченка пішохід, яка мала перевагу у русі.

Обвинувачений під час руху проявив неуважність, не врахував дорожню обстановку та стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух і безпечно керувати ним, наближаючись до нерегульованого пішохідного переходу та маючи об’єктивну можливість завчасно виявити на ньому пішохода, своєчасно не зменшив швидкість руху автомобіля аж до його зупинки, внаслідок чого здійснив наїзд на останню.

У результаті порушення водієм ПДР сталася дорожньо-транспортного пригода, унаслідок якої пішохід отримала тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, набряку головного мозку, крововиливу під оболонки головного мозку, від яких загинула на місці.

У ході судового розгляду обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав. У своїх показаннях вказав, що допустив порушення правил дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілої. Зазначив, що на світанку в жовтні 2021 року рухався на своєму автомобілі зі швидкістю 47 км/год у напрямку м. Чернівці. При виїзді з м. Снятин назустріч йому проїхав інший автомобіль, який на пару секунд засліпив його світлом фар і в той момент він відчув удар у ліву передню частину автомобіля. Після цього він зупинився, вийшов з автомобіля і побачив на дорозі жінку, яка лежала за пішохідним переходом. Наголосив, що дорожня пригода сталася у темну пору доби. Висловлює жаль з приводу смерті жінки, яка наступила від удару його автомобіля. Щиро кається, усвідомив неправомірність вчиненого. Просив суворо не карати та не позбавляти права керувати транспортним засобом, оскільки він не офіційно працює у місті Кам’янець-Подільський та використовує автомобіль для виконання робочих завдань. Дана робота є єдиним засобом для існування сім’ї.

Потерпілий подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, просив обвинуваченого суворо не карати та не позбавляти його права керувати транспортним засобом, претензій матеріального і морального характеру до обвинуваченого не має.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 286 КК України та призначити йому покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі без позбавлення права керувати транспортними засобами. На підставі ст. 75 КК України, звільнив його від відбування призначеного основного покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю 2 (два) роки.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Автор - Василь Мороз

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.