Волонтер, який перепродав благодійну допомогу для ЗСУ, заплатить штраф

Надвірнянський районний суд виніс вирок волонтеру, який вчинив шахрайство з благодійною допомогою для ЗСУ.

27 березня 2023 року до Надвірни надійшов вантаж з гуманітарною допомогою з США для Збройних Сил України.

У вантажі були рації, біноклі, тепловізори, тактичні окуляри, зарядні пристрої тощо. Загальна вага вантажу становила 816 кг.

Одержавши вантаж гуманітарної допомоги, адресований Благодійному фонду, в обвинуваченого виник умисел на заволодіння коштами даного фонду.

«29.03.2022 року близько 14:30 хв. обвинувачений під надуманим приводом щодо розрахунку за надані 28.03.2022 року Благодійному фонду рації, біноклі та інше обладнання, в приміщенні фонду отримав від голови фонду 1100 доларів США, що в перерахунку на грошову одиницю України становить 32180 грн. 39 коп. Заволодівши шляхом зловживання довірою грошовими коштами Благодійного фонду «Волонтерська організація «Свобода-Гідність-Перемога» у розмірі 1100 доларів США, що в перерахунку на грошову одиницю України становить 32180 грн. 39 коп., обвинувачений розпорядився ними на власний розсуд, внаслідок чого Благодійному фонду було спричинено збитки на вищевказану суму», - йдеться у вироку суду.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального проступку при обставинах, викладених вобвинувальному акті визнав та пояснив, що дійсно шляхом зловживання довірою заволодів грошовими коштами Благодійного фонду «Волонтерська організація «Свобода-Гідність-Перемога».

Вказав, що після вторгнення військ РФ на територію України в лютому місяці 2022 року він почав займатися волонтерською діяльністю, а в березні 2022 року почав співпрацювати із Благодійним фондом «Волонтерська організація «Свобода-Гідність-Перемога».

Пояснив, що він був визначений контактною особою для отримання даного вантажу. Забравши вантаж, до якого входило різного роду медичне обладнання, військова амуніція, він перевіз його на територію філії «Надвірнянський райавтодор», де залишив на зберігання і в подальшому почав роздавати цей вантаж на потреби ЗСУ.

Визнав, що 29.03.2022 року під надуманим приводом щодо розрахунку за надані 28.03.2022 року Благодійному фонду рації, біноклі та інше обладнання, в приміщенні фонду він отримав від голови фонду 1100 доларів США, хоча насправді 28.03.2022 року він передав до Благодійного фонду рації, біноклі та інше обладнання, що було відправлене волонтеркою із США - на адресу цього ж фонду.

Обвинувачений ствердив, що відшкодував потерпілій стороні всі заподіяні збитки. Розуміє, що вчинив умисне кримінальне правопорушення, просить вибачення за скоєне, у вчиненому щиро розкаюється, свої дії засуджує, запевнив суд, що подібного більше не повторить, просить суворо його не карати.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.190 КК України та призначив йому покарання у виді штрафу врозмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п’ятдесят одну тисячу) грн. 00 коп.

Гуманітарну допомогу, яка більше року була заарештована в рамкам кримінального провадження, передадуть благодійному фонду.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення апеляційним судом.

Автор - Василь Мороз

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.