Водій, який смертельно травмував жінку у Яремчі, відбувся умовним терміном

Надвірнянський районний суд виніс вирок водію, який порушив правила безпеки дорожнього руху у м.Яремчі, що спричинило смерть потерпілої.

3 грудня 2020 року біля 17:40 хв водій, керуючи автомобілем марки «Nissan Primastar», рухався проїзною частиною вулиці Свободи, де на пішохідному переході збив жінку.

Унаслідок отриманих травм потерпіла померла по дорозі у медичний заклад.

«Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою у вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав, не оспорював фактичні обставини вчинення кримінального правопорушення. Суду пояснив, що під час руху проявив неуважність, не врахував дорожню обстановку і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним, наближаючись до нерегульованого пішохідного переходу та маючи об’єктивну можливість завчасно виявити пішохода, своєчасно не зменшив швидкість руху автомобіля аж до його зупинки, унаслідок чого вчинив наїзд на останню. При цьому внаслідок порушення ним вимог Правил дорожнього руху України, сталася дорожньо-транспортна пригода, унаслідок якої пішохід отримала тілесні ушкодження, від яких померла по дорозі в лікувальний заклад», - йдеться у вироку суду.

У вчиненому щиро розкаявся, вказав що шкодує про вчинене, просить вибачення у потерпілих. Ним відшкодовано завдану шкоду потерпілим (трьом особам), які не мають до нього претензій. Просить суд суворо не карати та обрати покарання не пов’язане з позбаленням волі. Враховуючи, що в нього є на утриманні дитина, дружина не працює, його робота пов’язана з керуванням транспортним засобом просить не обирати додаткове покарання.

Потерпіла в судовому засіданні пояснила, що потерпіла є її матір’ю. Про ДТП, яке мало місце 03.12.2020 їй повідомили по телефону, очевидцем не була. Зазначила, що обвинуваченим їй повністю відшкодована матеріальної та моральної шкоди. Потерпіла в судове засідання подала заяву про подальший розгляд кримінального провадження у її відсутності, поданий нею цивільний позов до обвинуваченого про стягнення матеріальної та моральної шкоди просить залишити без розгляду. Також просить обвинуваченого суворо не карати.

Суд визнав водія винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, та призначив йому покарання чотири роки позбавлення волі, з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк один рік. На підставі ст. 75 КК України звільнив його від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком два роки.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.