Жительку Богородчанщини, яка незаконно облаштувала ставок, оштрафували

Богородчанський районний суд виніс вирок щодо жительки Соолтвинської громади, яка незаконно облаштувала ставок на земельній ділянці сільськогосподарського призначення.

Обвинувачена у 2021 року за допомогою техніки викопала штучну водойму (ставок) загальною площею 0,0250 га, внаслідок чого порушила цілісність поверхневого шару ґрунту, а утворені заглиблення на вказаній частині земельної ділянки підтоплено підземними та стічними водами, що не дає можливості для відтворення природних властивостей землі і використання з метою сільськогосподарського виробництва, тобто призвело до виведення частини зазначеної земельної ділянки із сільськогосподарського обороту.

Дії обвинуваченої кваліфіковано за ч. 1 ст. 254 КК України як безгосподарському використанні земель, що спричинило виведення земель з сільськогосподарського обороту.

В судовому засіданні обвинувачена свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 254 КК України, визнала повністю.

Вона пояснила, що в 2021 році вирішила облаштувати прилеглу територію до свого будинку та за допомогою трактора викопала заглиблення на земельній ділянці 20-30 см., для упорядкування території та плавання домашньої птиці. Трактор поглиблював водовідвідні канали вздовж проїжджої частини біля її новозбудованого будинку на відстані приблизно 100 метрів від її будинку. Колись дана земельна ділянка оброблялася нею як сільськогосподарська для вирощування сільськогосподарських культур. Дозволу на зміну цільового призначення земельної ділянки та утворення ставка вона не мала. Вину визнала повністю. Розкаялася у вчиненому. Просила її суворо не карати.

Суд, враховуючи особу обвинуваченої, яка працює фізичним терапевтом в КНП «Богородчанська ЦРЛ» та має заробіток, характер та ступінь тяжкості скоєного кримінального правопорушення, прийшов до висновку про те, що мірою виправлення обвинуваченої та запобігання вчиненню нею нових кримінальних правопорушень має бути кримінальне покарання у виді штрафу без застосування позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Суд визнав обвинувачену винуватою у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 254 КК України, та призначив їй покарання у виді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 гривень.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.