У Калуші планують відновити роботу АТ «Оріана» після 18 років простою

Вже до початку літа Фонд держмайна разом з новим керівництвом АТ «Оріана» та місцевою владою підготують Дорожню карту відновлення роботи підприємства після майже 18 років простою. Про це повідомили у Фонді державного майна України.

Про це домовилися сторони на нараді, яка відбулась 27 квітня в Калуші. На зустрічі Фонд держмайна представив міській владі та Івано-Франківській облдержадміністрації нового очільника «Оріани» Руслана Кучерявого та поділився планами підготовки об'єкта до приватизації.

АТ «Оріана» розташоване в Калуші та знаходиться в управлінні Фонду держмайна. ФДМУ призначив Руслана Кучерявого на посаду в.о. директора підприємства 24 квітня. Він має досвід антикризового управління. Перед новим керівником стоять конкретні задачі:

  • провести повну інвентаризацію всього майна, яке де-факто та де-юре належить підприємству, а також існуючих договорів оренди приміщень;
  • перевірити законність відчуження майна в попередні роки і розпочати повернення тих активів, які були незаконно виведені з-під контролю підприємства;
  • розробити Дорожню карту з поновлення видобутку та переробки калійних руд з використанням сучасних технологій.

В 90-х роках «Оріана» була лідером української хімічної промисловості. Компанія виробляла поліетилен. В її структурі також був завод з виробництва калійних добрив.

За своїм основним профілем підприємство не працює вже давно. Сьогодні єдиним джерелом доходів є здача в оренду нежитлових приміщень, обладнання та автомобілів. Крім того, підприємство має великі борги. Щоб перетворити його на діючий актив та знайти інвестора ФДМУ розглядає можливість поновлення на підприємстві виробництва калійних добрив.

Потреба України в калійних добривах складає приблизно два мільйона тонн на рік. До повномасштабного вторгнення Україна щорічно імпортувала їх на суму приблизно 350 млн. доларів. Основними постачальниками були Білорусь, Польща, росія, Німеччина. Їх сумарна частка на українському ринку складала приблизно 90%. Однак Україна сама має реальну можливість виробляти калійні добрива. Для цього потрібно реконструювати місцеві виробництва і освоїти нові родовища Прикарпаття.

«Завдяки вдалому розташуванню заводу і потужній сировинній базі в регіоні (Калуш-Голинське родовище) є можливість відновити виробництво безхлорних калійних добрив. Разом з новим менеджментом підприємства та за підтримки місцевої влади Фонд спробує вдихнути в нього нове життя і одночасно буде шукати інвестора. Сьогодні ситуація на «Оріані» дійсно дуже складна, проте ми бачимо перспективи у його продажі та відновленні виробництва новим власником», — зауважив директор Департаменту корпоративних прав держави ФДМУ Олександр Федоришин.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.