На Яремчанщині легалізують приватизацію земель Карпатського НПП

За результатами громадських слухань присутні мешканці громади одноголосно підтримали рішення про утворення робочої групи для вирішення питань розмежування земель Карпатський національний природний парк та жителів громади.

«Станом на зараз ситуація склалася так, що частина землекористувачів не можуть завершити процес приватизації земельних ділянок через приналежність їх до КНПП. Ці земельні ділянки мають бути вилучені із земель парку, натомість КНПП отримає більші за площею земельні ділянки за рахунок земель ДП «Делятинський лісгосп». Після завершення цієї процедури землекористувачі нарешті зможуть розпоряджатися власною землею без обмежень, а територія КНПП збільшиться», - повідомили в Яремчанській міській раді.

Щодо питання користування дорогами, які знаходяться на території КНПП, Держлісгоспу та комунальними дорогами загального користування громада підтримала рішення про те, що ці дороги мають бути доступними та не можуть мати штучних бар'єрів (шлагбаумів).

У межах цього питання також обговорили погодження маршрутів для екскурсійних поїздок джипами та квадроциклами. Тобто після затвердження маршрутів джипи та квадроцикли матимуть можливість користуватися лише визначеними дорогами для екскурсій.

Як наголошують природоохоронці, маршрути будуть погоджені таким чином, щоб рух цих транспортних засобів не завдавав шкоди довкіллю.

Щодо можливості закупівлі дров та ділової деревини для будівництва в кількості, що необхідна для покриття потреб місцевих жителів, громада також одноголосно підтримала пропозицію міського голови Андрія Мироняка про необхідність перегляду лімітів, встановлених для КНПП. Наявні ліміти здатні задовольнити потребу в дровах менше ніж 10% мешканців громади. При цьому в лісах парку зараз значна кількість сухостою.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.