Апеляційний суд скасував вирок крадію, який відбувся умовним терміном

Івано-Франківський апеляційний суд скасував вирок суду першої інстанції щодо прикарпатця, який скоїв крадіжку.

Обвинувачений працював комірником на автотранспортному підприємстві. У 2015 році у приміщенні обвинуваченого провели обшук, де виявили автозапчастини зі складів підприємства. Загальну майнову шкоду оцінили майже у півмільйона гривень.

Суд першої інстанції визнав його винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.185 КК України, та з застосуванням ч.1 ст.69 КК України засудив до покарання у виді позбавлення волі на строк п’ять років без конфіскації належного йому майна. На підставі ст.75 КК України звільнив його від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю три роки, з покладенням на нього обов’язків, передбачених ст.76 КК України.

Обвинувачений вважає вирок суду першої інстації незаконним, необґрунтованим та таким, що підлягає скасуванню з підстав неповноти судового розгляду та істотного порушення кримінального процесуального закону.

Зазначає, що в судовому засіданні він свою вину у вчиненні злочину не визнав, оскільки до нього жодного відношення не має. Пояснює, що вчинити крадіжку із складських приміщень і залишитись непоміченим неможливо. Щодо виявлених речей в гаражі, то частину їх він купив на підприємстві у 2014 року та відвіз їх до свого знайомого, бо мав намір займатись підприємницькою діяльністю. Частину речей йому видавали в рахунок заробітної плати.

Прокурор в апеляційній скарзі вважає вирок незаконним та таким, що підлягає скасуванню з підстав неправильного застосування закону України про кримінальну відповідальність та застосування ст. 69, 75 КК України. Зазначає, що це порушення призвело до невідповідності призначеного покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого. Просить вирок суду скасувати в частині призначеного покарання та ухвалити новий вирок, яким призначити покарання за ч.5 ст.185 КК України у виді позбавлення волі на строк 7 (сім) років з конфіскацією належного йому майна. В решті просить вирок суду залишити без змін.

Враховуючи вимоги наведених норм права, висновки Верховного Суду у даному кримінальному провадженні, пом’якшуючі покарання обставини встановлені судом першої інстанції, а також керуючись ст.ст.50, 65 КК України, апеляційний суд приходить до висновку, що достатнім та необхідним для виправлення обвинуваченого, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженим, так і іншими особами, буде покарання призначене із застосуванням ст.69 КК України у виді позбавлення волі строком на 5 років.

Апеляційний суд вирішив вирок Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 1 жовтня 2021 року щодо обвинуваченого в частині призначення покарання скасувати та ухвалити новий вирок.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ст.185 ч.5 КК України, та із застосуванням ч.1 ст.69 КК України призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк п’ять років без конфіскації належного йому майна.

Строк покарання рахуватимуть з дня приведення вироку до виконання.

Вирок апеляційного суду набирає законної сили з моменту його проголошення, та може бути оскаржений до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня його проголошення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.