На Івано-Франківщині податківці зібрали 58 мільйонів гривень податку на нерухомість

З початку року власники нерухомості сплатили до місцевих бюджетів Прикарпаття 58 мільйонів гривень податку на нерухоме майно. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Податківці зазначили, що із загальної суми до бюджету надійшло 29,8 мільйонів гривень від юридичних осіб, що на 5,5 мільйонів гривень більше ніж торік, а фізичними особами сплачено – 28,2 мільйона гривень, що на 23,5 мільйона гривень перевищує показник минулого року.

Нагадаємо, сплачують податок на нерухоме майно юридичні та фізичні особи в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової чи нежитлової нерухомості. Обчислення суми податку з об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом, за місцем податкової адреси. Розрахунок податку здійснюється на підставі відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

У 2023 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується фізичним особам – власникам будинків, квартир, об’єктів нежитлової нерухомості за 2022 рік, виходячи з розміру ставки податку, яка встановлюється за рішенням сільської, селищної, міської ради або об’єднаних територіальних громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотки мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2022 року, а це 6 500,00 гривень.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.