У заповіднику «Давній Галич» презентують виставку писанок

18 квітня у Музеї етнографії Національного заповідника «Давній Галич» презентує «Писанки Відродження» – виставку врятованої частини унікальної колекції писанок, що демонструвалася у зруйнованому окупантами «Добропарку» у Макарівському районі на Київщині.

Презентовані в музеї «Писанки Відродження» були експонатами Всеукраїнського фестивалю писанок у Києві, який бере свій початок із 2016 року. Головною метою незвичайного арт-перформансу була підтримка і популяризація українських народних традицій, розвиток народного мистецтва, вивчення культури та історії українського народу.

У 2016 році 374 художники з усієї країни розписували метрові полотна у формі яєць, які були представлені на Софійській площі у Києві. А вже у 2017 році експозиція нараховувала 585 писанок. У перші дні війни ворог нещадно завдав удару по «Добропарку», де перебувала в цей час більшість писанок. Нині з-понад 800 арт-об’єктів вціліли лише 120, частина них сьогодні експонується в Музеї етнографії та у внутрішньому дворику Верховної Ради України.

Цього року для писанок було створено Фонд BuduyUA, мета якого донести всьому світу масштаб проблеми руйнації культурної спадщини та показати сміливу і вільну боротьбу всього українського народу проти російської агресії. Навесні 2023 року в декількох містах США та Канади будуть організовані благодійні аукціони з продажу 100 вцілілих писанок. Отримані кошти цільовим призначенням будуть спрямовані на відновлення ліцею N 2 у смт Гостомелі.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.