У Рогатині побудують пам’ятник сотнику УСС, генералу УГА Осипу Микитці

На Рогатинщині планують реалізувати історико-патріотичний проєкт «Увіковічення пам’яті генерал-хорунжого Осипа Микитки».

Осип Микитка - уродженець с. Заланова Рогатинської громади, відомий військовий діяч, сотник Українських січових стрільців, генерал-хорунжий Української галицької армії.

У міського голови Рогатина Сергія Насалика відбулась нарада з цього приводу. Під час обміну думками та попередніх напрацювань учасники зустрічі домовилися про роботу у двох напрямках.

Перший - історична пам'ять. Йдеться про історико-наукове дослідження цієї видатної постаті та збір рідкісних матеріалів, які стануть основою майбутніх наукових конференцій, зустрічей, екскурсів тощо, а в кінцевому результаті будуть опубліковані та поширені в освітньому й громадському середовищах.

Друга – будівництво пам’ятника Осипу Микитці.

«Сторони дійшли до попередньої згоди та зініціювали його будівництво у сквері біля пам’ятника Борцям за волю України. Крім того, вирішили розглянути можливість реконструкції цього історичного скверу. Але, враховуючи, що монумент Борцям за волю України споруджений для вшанування пам’яті наших земляків, які боролися за Україну на початку та в середині 20 століття, тому вирішили доповнити його пам’ятником Осипа Микитки, а також зробити наступні кроки для збереження героїчних подій, героїв, творців сучасної історії України», - повідомили у Рогатинській міській раді.

Сторони домовилися оголосити конкурс з реконструкції скверу, що дало б змогу в комплексі простежити історичний шлях української боротьби з початку 20 століття до сучасності. Відповідно в умови конкурсу передбачається включити будівництво монумента Осипу Микитці, а також Героям Революції гідності та учасникам війни від 2014-го року до цього часу.

Реконструкція скверу та встановлення там монументу дасть поштовх розвитку цій частині міста. Вона в перспективі може стати частиною туристичних маршрутів.

Звучали у ході зустрічі й думки про трансформацію у майбутньому скверу в меморіальний комплекс, який стане громадським простором пам’яті.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.