Івано-Франківщині необхідно додатково 100 млн. гривень освітньої субвенції

Днями відбулася зустріч керівництва Бурштинської міської ради (член Асоціація міст України) та освітян громади з виконавчим директором Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрієм Стефанчуком.

Метою зустрічі стала розробка стратегії виходу із ситуації з недофінансуванням галузі освіти у громаді, повідомили у Бурштинській ТГ.

За попередніми розрахунками, Бурштинським освітянам до кінця року не вистачає майже 10 мільйонів гривень.

Така недостача, як зазначають у фінансовому відділі Бурштинської міської ради, виникла з огляду на вилучення коштів за так званий «простій». Проте необхідності вилучати кошти цьогоріч немає, оскільки у «простій» жоден заклад освіти не виходив.

Під час засідання домовились про вироблення спільної стратегії щодо подолання фінансової проблеми, яка може виникнути.

Юрій Стефанчук підкреслив, що АМУ, проаналізувавши ситуацію щодо неповного забезпечення освітньою субвенцією територіальних громад Прикарпаття, дійшла висновку, що їм необхідно додатково понад 100 млн. грн. Він нагадав, що недавно відбулися збори уповноважених представників органів місцевого самоврядування – членів Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, де було схвалено низку звернень, які спрямували з вимогою невідкладно розглянути прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, зокрема й щодо недостатності освітньої субвенції в 2023 році.

«У Державному бюджеті на 2023 рік розмір освітньої субвенції для територіальних громад становить 87,5 млрд грн, що на 20% менше ніж у 2022 році, – звернув увагу Юрій Стефанчук. – Освітня субвенція надається державою територіальним громадам на заробітну плату педагогічних працівників, водночас органи місцевого самоврядування забезпечують за рахунок власних доходів оплату праці непедагогічним працівникам, житлово-комунальних послуг, утримання будівель закладів середньої освіти.

Асоціація міст України на основі аналізу опитування органів місцевого самоврядування щодо дефіциту освітньої субвенції констатує, що 715 органів місцевого самоврядування повідомили про незабезпеченість (дефіцит) освітньої субвенції в обсязі 8,5 млрд гривень. З них майже 75% вказують на дефіцит більше, ніж на 10 %. Зокрема, в Івано-Франківській області незабезпеченість освітньої субвенції становить понад 100 млн. грн., в тому числі і Бурштинська громада.

«Важливо, щоб у новий навчальний рік працівники відділу освіти Бурштинської міської ради входили вже з повним баченням ситуації і розумінням того, як можна все виправити», – зазначив під час зустрічі міський голова Василь Андрієшин.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.