Померла професорка ІФНМУ Олена Дєльцова

4 березня померла Олена Дєльцова – докторка медичних наук, професорка кафедри гістології, цитології та ембріології ІФНМУ.

Олена Дєльцова – видатна українська морфологиня, лауреатка премії імені В.П. Комісаренка Національної академії наук України та премії Національної академії медичних наук України. У 2019 році О. Дєльцова удостоєна вищої відзнаки Наукового товариства анатомів, гістологів, ембріологів та топографоанатомів України – золотої медалі В.О. Беца за досягнення в морфологічній науці.

О. Дєльцова народилася 3 травня 1944 року в м. Нижня Салда Свердловської області. Згодом родина переїхала до Івано-Франківська. У 1967 році з відзнакою закінчила Івано-Франківський медичний інститут та була рекомендована для навчання в аспірантурі при кафедрі анатомії людини. Після закінчення аспірантури в 1970 році захистила кандидатську дисертацію. До 1988 року працювала асистентом, доцентом на кафедрі анатомії людини, очолювала науково-дослідний сектор ІФНМУ.

У 1988 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук. У цьому ж році переведена на посаду професорки кафедри гістології, цитології та ембріології, яку очолювала з 1997 по 2005 р. З 2005 р. до останніх днів свого життя науковця працювала на посаді професорки кафедри гістології.

Олена Дєльцова – знана науковиця. Результати її прикладних та фундаментальних експериментальних досліджень опубліковані в 391 науковій праці, у т.ч. 8 монографіях. Широке визнання здобули наукові праці проф. О. Дєльцової, присвячені вивченню нейросудинних співвідношень вегетативних вузлів та сплетень травної трубки в нормі та при хірургічній патології. За безпосередньої участі та під керівництвом дослідниці провели глибоке та всебічне вивчення змін органів та систем організму, викликаних впливом низьких доз іонізуючого випромінювання після катастрофи на Чорнобильській АЕС, виконали цикл експериментальних досліджень впливу пестицидів.

Численні експериментальні дослідження О. Дєльцової були присвячені вивченню впливу на організм різних класів хімієпрепаратів, які застосовуються в онкології. У тісній співпраці з клінічними кафедрами виконали низку клініко-морфологічних досліджень, присвячених проблемам патоморфогенезу та розробки нових діагностично-лікувальних технологій в практичній медицині.

Під керівництвом проф. О. Дєльцової виконали одну докторську та шість кандидатських дисертацій. Жінка також співавторка трьох патентів України на винаходи. Протягом багатьох років проф. О. Дєльцова виконувала обов'язки вченого секретаря спеціалізованої Вченої ради.

«Олена Іванівна залишиться в нашій пам'яті як блискучий педагог. Багаторічний досвід викладацької роботи на морфологічних кафедрах втілився у виданні 26 навчальних посібників. Особливу увагу Олена Іванівна приділяла розвитку студентської науки. Її учні неодноразово ставали переможцями та призерами міжнародних та всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт і всеукраїнських студентських олімпіад з гістології», - повідомили в ІФНМУ.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.