На Городенківщині вшанували 73-ю річницю від дня загибелі Романа Шухевича

5 березня у селі Тишківцях Городенківської громади відбулася поминальна панахида з нагоди 73-ї річниці з дня загибелі Головнокомандуючого УПА генерал-хорунжого Романа Шухевича.

Поминальну панахиду відслужили отець Руслан Озарко та отець Ярослав Олійник. Наприкінці пам'ятного заходу до підніжжя пам’ятника Роману Шухевичу покладено квіти.

Роман Шухевич протягом двадцяти п’яти років був учасником та провідником визвольного руху. Очолювані ним ОУН та УПА стали яскравим свідченням безкомпромісної та жертовної боротьби українського народу за свою незалежність.

Зранку 5 березня 1950 року емґебісти оточили будинок учительки Наталки Хробак у Білогорщі та ще чотири будинки, у яких, за припущеннями чекістів, міг переховуватися Роман Шухевич, Головний Командир УПА. Для оточення зібрали більше семиста бійців внутрішніх військ.

Керівництво МҐБ вимагало захопити командира живим. Роман Шухевич, навіть в ситуації очевидної безвиході, зумів укотре – і на цей раз безнадійно – поламати чекістські плани щодо себе. Наче у помсту за це, чекісти так заховали його могилу, що її шукають і досі…

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.