Франківські депутати просять повернути історію до переліку обов’язкових предметів для вступу у ВНЗ

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення щодо необхідності повернення історії України до переліку обов’язкових предметів для вступу до закладів вищої освіти.

Текст звернення:

«Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців» - говорив видатний кінорежисер Олександр Довженко. «Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього», - писав Максим Рильський. Це надзвичайно актуальні рядки для кожного українця, адже знання про своє історичне минуле є основою формування національної ідентичності.

Проте, складається враження, що цих слів не розуміють представники українського освітнього відомства. В нещодавній заяві Міністерство освіти і науки України повідомило, що історія України не належатиме до обов’язкових для складання предметів в національному мультипредметному тесті (НМТ) у 2023 році.

Минулого року в Міносвіти вже провели такі махінації щодо необов’язковості української літератури, а тепер, схоже, вирішили дістатись і до історії України. Прикриваючи «зручністю» і «полегшенням» для абітурієнтів при вступі до вишів, проводиться справжній саботаж розвитку освіти в нашій державі і відверта деукраїнізація освітнього простору. І це відбувається в той час, коли Україна бореться за своє існування та свободу, коли наші сучасні захисники, беручи приклад з видатних історичних борців за нашу незалежність, віддають життя за волю України, коли у світі запроваджують окремі курси з вивчення української мови історії. А, водночас, в самій Україні історію знову хочуть відкинути на задвірки. В 2012 році міністр освіти злочинного уряду Табачник вже намагався вкоротити програму і прибрати з підручників «Історію України». До чого призвело нехтування нашою історією ми бачимо сьогодні. Це значна кількість колаборантів і проросійських «запроданців» всередині країни. Вважаємо, що схожі рішення Міністерства освіти і науки послаблюють і розхитують наші освітній та культурний фронти.

В умовах повномасштабної російської агресії проти України, яка супроводжується відвертою, брехливою, ідеологічною та інформаційною експансією, вивчення та викладання історії України набуває особливої ваги і є вкрай необхідним засобом захисту державних інтересів в освітній, культурній та духовній сферах. В більшості демократичних і цивілізованих країн вивчення державної мови та історії є обов'язковим. Так повинно бути і в Україні. Адже це ті предмети, які формують світогляд учнів як громадян своєї держави. А підготовка до складання вступних іспитів є великим стимулом до вивчення пріоритетних предметів. Тож, забираючи, історію України з цього переліку, відбирається цей стимул і бажання серед українських школярів до вивчення своєї власної історії. Велику роль у формуванні нового покоління, яке відбудовуватиме нашу країну після перемоги, відіграватимуть саме та молодь, яка читатиме українську літературу і знатиме правдиву історію фактів, яку свідомо затирали, породжували міфи про поганих націоналістів і намагались нав’язати «рускій мір».

Твердо переконані, що українська молодь повинна знати все про те, що об’єднує всю українську націю, - нашу спільну історію – історію держави, за яку і нині проливається кров, історію України, без якої не може існувати майбутнього.

На основі вищезазначеного, звертаємося до Президента України Володимира Зеленського та до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням повернути історію України до переліку обов’язкових предметів для вступу до закладів вищої освіти.