Прикарпатець, який вкрав мотоцикл, отримав 5 років позбавлення волі

Галицький районний суд виніс вирок прикарпатцю, який незаконно заволодів мотоциклом.

На момент скоєння злочину, обвинувачений вже мав 4 судимості за майнові злочини.

05.07.2020 близько 11:00 хв обвинувачений, який мав непогашену судимість після засудження вироком Снятинського районного суду зі знайомим приїхали до потерпілого. Під час розмови указані особи обговорювали мотоцикл марки «Kawasaki Kraftrad O. LB». Зловживаючи довірою, обвинувачений попросив потерпілого передати йому мотоцикл, щоб покататись. Він сів на указаний мотоцикл та поїхав до Бурштина. На прохання і намагання потерпілого повернути мотоцикл обвинувачений не реагував до втручання працівників поліції. Таким чином, обвинувачений заволодів указаним транспортним засобом, у результаті чого заподіяв потерпілому майнову шкоду у розмірі 22657 грн.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненому визнав. Він пояснив, що на дзвінки потерпілого не відповідав, бо забув телефон у машині іншого чоловіка. Під час поїздки впав і пошкодив транспортний засіб, через що попросив знайомого відремонтувати мотоцикл. Наступного дня поліція вилучила мотоцикл з гаража у місті Бурштині. Під час останнього слова обвинувачений просив суворо його не карати, зазначив, що більше так робити не буде.

Показання обвинуваченого щодо причин не повернення мотоцикла потерпілому, зокрема через падіння і бажання його відремонтувати, суд сприймає як спосіб захисту.

Потерпілий повідомив, що влітку 2020 року до нього на каву приїхав обвинувачений зі своїм другом. Вони оглядали мотоцикл. Потім обвинувачений попросив його дати покататись на мотоциклі. Сказав, що зараз повернеться та поїхав, проте не повернувся. Друг обвинуваченого поїхав додому. Потерпілий телефонував обвинуваченому, але той на телефонні дзвінки не відповідав. Десь через 2 год він зателефонував своєму знайомому, який порадив йому звернутись у поліцію. У поліції встановили, що обвинувачений знаходиться у м. Бурштині. На наступний день він разом з товаришем та працівниками поліції поїхали у м. Бурштин. До одного з гаражів поліцейські відправили потерпілого з другом порозмовляти із обвинуваченим. Потерпілий запитав обвинуваченого, де мотоцикл. Той відповів, що немає, віддав другові, а той впав. На повторну вимогу повернути мотоцикл відповів, що мотоцикла немає і він віддасть пізніше за нього гроші. Під час розмови потерпілого з обвинуваченим із гаража вийшли кілька мужчин і закрили гараж. Відчувши певну загрозу, потерпілий з другом сіли в авто і від’їхали від гаражів. Надалі обвинувачений сів у автомобіль і хотів втекти, проте працівники поліції їхали за ним та затримали його на виїзді з м. Бурштина. У поліції обвинувачений зізнався, що мотоцикл знаходиться в гаражі. Приїхавши у вказаний гараж, працівники поліції побачили його перетертий (готовий до фарбування) мотоцикл. На мотоциклі жодних ушкоджень, які б свідчили про падіння, не було.

Також, потерпілий повідомив, що з обвинуваченим був знайомий близько місяця, проте раніше мотоцикл покататися обвинуваченому не давав. Претензій матеріального чи морального характеру до обвинуваченого не має. Матеріальні збитки йому відшкодовані. Просить призначити обвинуваченому покарання на розсуд суду.

Суд

визнав обвинуваченого винуватим

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 289 КК України, та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п’ять) років. На підставі частин першої та четвертої статті 70 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом часткового складання покарань, призначених цим вироком та вироком Яремчанського міського суду Івано-Франківської області від 28.09.2020, визначив остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п’ять) років 10 (десять) днів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.