Житель Долинщини, який вкрав телефонний кабель, отримав 5 років ув’язнення

Долинський районний суд виніс вирок уродженцю села Княжолуки, який скоїв крадіжку.

Обвинувачений, будучи раніше судимим за ст.185 КК України, маючи не зняту та не погашену у встановленому законом порядку судимість, належних висновків для себе не зробив, на шлях виправлення не став та повторно вчинив новий корисливий злочин в умовах воєнного стану.

20.05.2022 приблизно о 06.00 в обвинуваченого виник умисел на таємне викрадення чужого майна - телефонного кабелю повітряної лінії зв`язку ЛІН -12997. За допомогою арматурних ножиць «Сила», в межах лінії зв`язку ЛІН -12997 перерізав, та перебуваючи на стовпі продовжував перерізати прикріплені на вершині стовпів 2 телефонні кабелі марки ТПП 50*2*0,4 та ТПП 20*2*0,4 , таким чином намагався вчинити крадіжку телефонних кабелів марки ТПП 50*2*0,4 вартістю 50,04 грн за метр погонний та ТПП 20*2*0,4 вартістю 23,49 грн за метр погонний, на повітряній лінії протяжністю 400 метрів кожного, на загальну суму 29 412 грн.

Однак, не зміг довести свій злочинний умисел, так як його протиправні дії були виявленими та припинені працівниками відділення поліції №1 (м. Долина )Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області безпосередньо в момент вчинення кримінального правопорушення.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ч.3 ст. 15, ч.4 ст. 185 КК України не визнав.

«Він пояснив, що він раніше був неодноразово (п’ять разів) судимий, останній раз 12.01.2018 Долинським районим судом за ч.2 ст. 309, ч.1 ст. 162 КК України до 3-х років позбавлення волі. Призначену судом міру покарання він відбув. 20.05.2022 біля 06.00 год він на велосипеді поїхав до свого знайомого, який проживає в с.Пацикові Калуського району, з яким мав їхати на роботу. Проїхавши від свого будинку біля 50-ти метрів, він проколов шину на велосипеді. Зупинившись, він побачив, що на дорозі лежать якийсь кабель з дротом. Повернувшись до будинку, він залишив велосипед, та взявши ножиці по металу, повернувся на дорогу. Кабелі з дротом, які лежали на дорозі, він відкинув на поле, поза межі проїздної частини дороги. На місці, де він проколов шину, він побачав, що зі стовпа висить кабель з дротом. Ставши на підвищення біля стовпа, він за допомогою ножиць по металу, які перед цим взяв з будинку, обрізав кабель разом з дротом довжиною приблизно три метри. Після цього приїхали працівники поліції, які його затримали та відвезли у райввідділ поліції в м.Долина. Через деякий час працівники поліції привезли його в с.Пациків Калуського району, де вже були інші працівники поліції та ще якісь невідомі йому люди. Кабель з металічним дротом він обрізав, але мети його вкрасти у нього не було. Кабель, з дротом, який йому не належав, він обрізав по тій причині, щоб інші громадяни не прокололи колесо. Кабеля, які були знайдені біля будинку сестри, йому за півтора-два тижні до цього дали безкоштовно працівники Укртелекому, і він мав намір використати їх для власних потреб. Йому було відомо, що кабеля використовувались раніше для інтернету, однак станом на травень 2022 року, вони не використувавались за призначенням, оскільки інша фірма провела в с.Пациків свій інтернет. Будь-якого дозволу від Укртелекому, на обрізку кабелів, він не мав, працівником Укртелекому він не є. Просив його виправдати», - йдеться у вироку суду.

Допитана в судовому засіданні в якості свідка жінка суду пояснила, що зранку біля 06.00 год в травні 2022 року вона побачила, що невідомий їй чоловік обрізав за допомогою кусачок кабеля зі стовпів. Вона зателефонувала в поліцію і повідомила про цей випадок. Поліція приїхала через 10 хв. Невідомого уже не було, він кудись пішов. Вона все зняла на камеру телефона і відео передала працівникам поліції.

Свідок суду пояснив, що він займає посуду електромонтера Івано-Франківської філії АТ «Укртелеком». В травня 2022 року зранку до нього зателефонували працівники поліції, які повідомили, що зловили в крадія кабелів і попросили його приїхати на місце вчинення крадіжки. Біля 08.15- 08.20 год він приїхав на вул. Грушевського в с.Пациків, де уже було два службових автомобілів працівників поліції, в одному з яких знаходився імовірний злодій. Ним разом з працівниками поліції було оглянуто територію, та встновлено відсутність 200 метрів кабелю ТПП 10х2х04, 360 метрів кабеля ТПП 50х2х04, 113 метрів кабелю ТПП 20х2х04. Викрадений кабель разом з металічним дротом лежав на дорозі. Було зрізано 6-7 прольотів між стовпами. Відстань між стовпами становить 40-45 метрів. Від стовпа до стовпа проходить по три мідні кабелі, які прикріплені до металічного дроту. Він, як працівник Івано-Франківської філії АТ "Укртелеком", обслуговує лінії зв`язку в с.Пацикові Калуського району. За тиждень до цієї події він був в с.Пацикові. Повітряна лінія була в робочому стані, діюча, всі кабелі були на місці.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.15 ч.4 ст.185 КК України, призначивши покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років.

Строк відбуття покарання засудженому обчислюватимуть з моменту його фактичного затримання після набрання вироком законної сили та приведення вироку до виконання.

Вирок може бути оскаржений до Івано-Франківського апеляційного суду через Долинський районний суд Івано-Франківської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.