У донора з Івано-Франківська вилучили органи для трансплантації

На базі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні проводять шосту та сьому трансплантації від посмертного донора. Про це повідомили в ОКЛ.

Напередодні 63-річному франківчанину констатували смерть мозку і його родичі підписали згоду на посмертну пересадку органів. Після тривалої підготовки, відповідних процедур і підбору реципієнтів, трансплантаційна бригада нашої лікарні разом з колегами закладу Перше медичне об'єднання Львова впродовж доби провела кілька непростих хірургічних операцій. Цьому передувала робота транспланткоординаторів щодо пошуку реципієнтів. У результаті обидві донорські нирки успішно пересадили чоловікам- прикарпатцям 44-х і 57-ми років.

«Усього система відібрала одинадцять осіб із загальноукраїнського електронного реєстру, які в черзі на трансплантацію. Проте після кросс-матчу, відповідного тестування у нашій лабораторії, яке ми провели, щоб унеможливити відторгнення, найкращі показники для пересадки від цього донора були у двох чоловіків, яким і пересадили дві донорські нирки», – розповідає транспланткоординаторка Лілія Шевага.
«Найважче з печінкою, оскільки цей орган має багато судин навколо й виконує більше п'ятисот функцій в організмі», – кажуть хірурги.

За словами завідувача Центру нефрології, діалізу і трансплантації Олега Легуна, все це непросто, адже пересадка органів потребує відповідних медикаментів, розуміння всіх процесів, приживлення. Проте Міністерство охорони здоров'я України забезпечує всім необхідним і попри війну продовжує курс на масштабування трансплантації в Україні, щоби наші громадяни мали змогу отримати таку послугу у себе вдома.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.