Франківські депутати просять Зеленського ветувати скандальний законопроект про містобудування

Депутати Івано-Франківської міської ради прийняли звернення до Президента України щодо повернення до Верховної Ради України з пропозиціями (накладання вето) проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021).

Текст подаємо повністю:

Реформа децентралізації, розпочата у 2014 році, є одним із найбільших здобутків України. Отримання громадами повноважень щодо гідного облаштування місцевого життя і відповідних бюджетних ресурсів не лише покращили якість місцевого середовища; багато в чому успішність опору російським загарбникам також спирається на нову силу громад.

Децентралізація наближає Україну до Європи, де сила громади також є однією з основ демократії і ефективного управління.

Усе, що підриває цю силу – однозначно шкідливе і має бути відкинуте.

Прикладом такого шкідливого чиннику є ухвалений 13 грудня 2022 року Верховною Радою України, за активної участі депутатів від забороненої партії опзж, проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021). Ухваленим документом передбачається, фактично, позбавити місцеве самоврядування можливості результативно котролювати дотримування містобудівної документації.

Водночас і держава фактично знімає з себе відповідальність за законність при наданні права на будівництво. Перевірки законності перекладаються для проведення в «ручному режимі» на приватні експертні організації.

При цьому суттєво зменшуються і права громадськості на контроль за будівництвом.

Позбавлення місцевого самоврядування частини його прав є, по суті, порушенням принципів Європейської хартії місцевого самоврядування і намаганням побудувати в інтересах приватного бізнесу систему, що суперечить загальноприйнятим демократичним нормам. Відповідна оцінка відображена у зверненнях представників місцевого самоврядування, експертної спільноти, громадськості.

Прикметно, що петиція, якою громадськість просить Президента України застосувати до цього проєкту закону право вето, набрала необхідні 25 000 підписів за лічені години.

У зв’язку із наведеним, Івано-Франківська міська рада закликає Президента України, відповідно до статті 106 Конституції України, застосувати до проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021) право вето із наступним поверненням цього проєкту на повторний розгляд Верховної Ради України.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.