Франківські депутати просять не мобілізувати учнів ПТУ та науковців

Депутати Івано-Франківської міської ради прийняли звернення щодо необхідності захисту прав здобувачів освіти шляхом внесення змін до статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Текст подаємо повністю:

В час повномасштабної війни російської федерації проти України, майже всі стали на захист держави, важливим і надалі є дотримання прав і свобод кожного громадянина, які не суперечитимуть захисту національних інтересів та територіальної цілісності нашої країни.

З початку мобілізаційного процесу до лав Збройних Сил України стали тисячі здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів. Проте, і досі в українському законодавстві є деякі неактуальні пункти Законів, що певною мірою можуть дискримінувати вищезгадану категорію громадян. Хоча їхнє право на відстрочку від призову закріплено у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», проте конкретний механізм реалізації цього права відсутній у відповідній частині Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (в статті 26). Власне, задля захисту своїх прав, кожен призваний здобувач освіти, якщо він не виявив бажання продовжити службу в Збройних Силах України, повинен мати право на звільнення з військової служби.

По-перше, вважаємо, що внесення змін до законодавства, що регулює цей процес, допоможе забезпечити права осіб, які вже були мобілізовані з огляду на незнання своїх прав. А що більш важливо, таке рішення викликане необхідністю збереження економічного рівня розвитку та науково-технічного потенціалу країни, які потребують відтворення великого резерву фахівців з достатньо якісним рівнем підготовки.

Таким чином, буде збережена діяльність навчальних закладів та дослідницьких інститутів. Це убезпечить подальший розвиток економіки, відтворення і розвиток високотехнологічних галузей господарства, зокрема у сфері військово-промислового комплексу. З іншого боку, всі представники даної категорії можуть продовжити службу за власним бажанням, в тому числі за контрактом.

Переконані, що вказані зміни не будуть суперечити процесу мобілізації. Оскільки, особи, котрі на отримали відстрочку на період свого навчання можуть бути призвані в майбутньому, наприклад, після закінчення навчання і набуття додаткових навиків До того ж, мобілізовані особи можуть за власним бажанням продовжити військову службу.

Таким чином, вважаємо, що дані зміни дозволятимуть усунути існуючі неузгодженості у законодавстві щодо здобувачів освіти та сприятимуть збереженню науково-технічного потенціалу держави та кадрової бази фахівців.

На основі вищезазначеного, звертаємося до Президента України Володимира Зеленського та до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з проханням підтримати внесення на розгляд Верховної Ради України проекту Закону України № 8177 авторства народної депутатки Оксана Савчук про внесення змін до статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», передбачивши, що під час дії особливого періоду та воєнного стану мобілізовані здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти мають право на звільнення з військової служби (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу).

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.