Марцінків вважає бізнес із компанією Суркіса вигідним

Івано-Франківська міська рада надала згоду ТОВ «Івано-Франківськ теплоенерго» на проведення реконструкцій котелень, які розташовані на вул. Є.Коновальця, 132а, та вул.Матейки, 34а.

Зазначимо, що котельні належать комунальному підприємству ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», але реконструкція планується приватною компанією ТОВ «Івано-Франківськ теплоенерго», яка має схожу назву. У січні 2021 року міська рада вирішила спільно постачати теплоенергію з приватною компанією.

Представник підприємства ТОВ «Івано-Франківськ теплоенерго» Володимир Громко пояснив необхідність реконструкції двох котелень проблемами з газом у країні.

«Є пропозиція встановити на котельнях, які забезпечують теплопостачання лікувальних закладів на вулиці Матейки та Коновальця, теплоносій на альтернативних видах палива. Це дасть можливість постачати носій при відключенні електропостачання», - сказав Громко.

Депутат міської ради Стефан Магас зазначив, що був на котельні і «котли вже димлять попри те, що немає дозволу». Він поцікавився, що відбуватиметься з майном, адже котельні наразі належать комунальному підприємству ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго».

Громко запевнив, що маніпуляцій з майном не буде відбуватися.

«Реконструкція проводиться спільно. Всі дозволи отримує комунальне підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Ми як інша сторона спільної діяльності виконуємо роботи, укладаємо підрядні договори і фінансуємо таку спільну діяльність. Хочу зазначити, що 51% у такій спільній діяльності належить ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», тому ніяких загроз немає. Все здійснюється спільно, за погодженням з міською радою», - сказав Громко.

Начальниця юридичного відділу Надія Кедик підтвердила, що всі дозволи оформляються на комунальне підприємство. При цьому, вона не уточнила, кому належатимуть вже реконструйовані котельні.

Міський голова Руслан Марцінків запевнив, що рішення дуже уважно вичитували, щоб загроз не було.

«Нам вигідно, щоб були котельні на щепі, щоб ми пережили цей етап. Один із варіантів, що проговорюється, що може відбутися відключення від енергосистеми на 7 діб. Котельні на щепі нас виручать. Ми зважили всі за і проти. Зважаючи на те, що не витрачаємо жодної копійки наших грошей, що це є їхні кошти, і що вони роблять таку реконструкцію - воно нам вигідно. А що буде завтра - покаже час!», - сказав Марцінків.

Депутат Магас запитав, які результати спільної діяльності, яку міська рада розпочала з приватною компанією у січні 2021 року.

Володимир Громко заявив, що діяльність є прибутковою, за підсумками 2021 року отримано 9 млн. гривень прибутків від спільної діяльності. При цьому Громако не уточнив, про чиї прибутки йдеться: комунального підприємства чи приватної компанії.

На цьому ж засіданні міська рада погодилась реструктуризувати борги ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Йдеться про 242 млн. гривень заборгованості підприємства перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий природний газ використаний станом на 1 червня 2021 року.

Керівник ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Володимир Фалдина повідомив, що підприємство сплачуватиме 2,7-2,9 млн. гривень щомісяця протягом 7 років, щоб виплатити заборгованість. При цьому він заявив, що попередню аналогічну заборгованість за газ підприємство погашає без участі міської ради.

Івано-Франківська міська рада виступить гарантом виконання Державним міським підприємством «Івано-Франківськтеплокомуненерго» зобов’язань за договором про реструктуризацію заборгованості.

Депутат міської ради Стефан Магас поцікавився: чи не планує приватна компанія взяти фінансову участь у реструктуризації боргу. Володимир Громко відповів, що для цього немає юридичних підстав. Адже приватна компанія в рамках спільної діяльності не має жодних стосунків з НАК «Нафтогаз».

Нагадаємо, що раніше котельня на вулиці Індустріальній рішенням суду була передана компанії «Прикарпаттяобленерго», яку пов’язують з братами Суркісами. Після банкрутства ТОВ «СТЕК», колишні власники «СТЕК» створили нові компанії, які обслуговують котельню на Індустріальній.

За даними ЄДРПОУ, кінцевим бенефіціаром «Івано-Франківськтеплоенерго» є житель Київщини Кирюшин Артем Ігорович.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.