Франківські депутати закликали уряд розвивати українське книговидання

На 30-й позачерговій сесії Івано-Франківської міської ради депутати звернулись до Прем`єр Міністра України, Міністерства культури та інформаційної політики України щодо стимулювання розвитку українського книговидання.

Текст звернення:

Українська національна ідентичність є однією з ключових чинників національної безпеки та єдності, а також економічного розвитку держави. Для формування сильної і спільної для всієї країни української ідентичності необхідне створення і домінування на всій території України національного культурного продукту.

Сьогодні, у важкі дні боротьби за нашу перемогу у війні, не лише лінія військового фронту, але й усі сфери культурного життя стали полем бою за незалежність та свободу України. Зокрема, такою сферою стала видавнича галузь.

Книга є одним з головних культурних продуктів, а читання книг -необхідною умовою формування зрілої людини і розвинутого суспільства. Час війни — став історичним шансом для створення самодостатнього українського книговидавничого ринку, незалежного від російських антиукраїнських пропагандистських гасел. Сьогодні ми спостерігаємо розвиток сприятливих умови для українського книговидання.

Водночас українське книгодрукування зараз переживає чималу кризу. Нестача ресурсів для покриття всіх витрат стає дедалі відчутнішою як для великих всеукраїнських, так і для малих локальних видавництв.

Одним зі способів покращити ситуацію є створення державних грантів та покриття державою витрат книгодрукування. Значною підтримкою від держави буде закупівля книжок для поповнення бібліотечних фондів чи ініціювання програм для підтримки книгарень, перекладачів, друкарень та авторів. Одним із таких кроків було б запровадження податкових пільг для видавців.

Не менш важливим є залучення іноземних партнерів до видання українських книг різними мовами для того, щоб поширювати українську літературу закордоном. Особливо зараз, коли до українських книжок прикута максимальна увага, іноземні незалежні книгарні світу зацікавлені у закупівлі прав на видання наших книг.

Як показує статистика, якісні книги мають попит серед українців, а у сучасних умовах у людей з'являється самоусвідомлення до прочитання книг українською мовою.

Дії держави повинні бути також зосереджені на представленні української книги закордоном, адже це допоможе сформувати позитивний імідж України. Закликаємо вас підтримати українські видавництва у цих скрутних обставинах, щоб видавничий ринок зміг вийти на новий рівень, а працівники галузі змогли продовжувати свою роботу в умовах воєнного стану.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.