На Івано-Франківщині виявили сказ у кота та корови

Івано-Франківською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби встановлено сказ домашнього кота в населеному пункті Ямницької сільської громади.

Крім того, за результатом дослідження патологічного матеріалу встановлено сказ великої рогатої худоби (корова), яка належала мешканці Городенківської міської громади Коломийського району.
«З метою координації дій з ліквідації захворювання проведено засідання Державних надзвичайних протиепізоотичної комісій, рішенням яких затверджено план заходів з ліквідації сказу, визначено неблагополучні населені пункти, накладено карантинні обмеження та розпочато заходи з ліквідації сказу. В осередках захворювання вживаються всі необхідні заходи з локалізації захворювання відповідно до діючої інструкції», - повідломили в Держпродспоживслужбі Івано-Франківської області.

Довідка

Сказ – особливо небезпечне захворювання тварин та людей. Джерелом інфекції є хворі дикі тварини: лиси, вовки, шакали, єнотовидні собаки, борсуки, їжаки, а також летючі миші, велика та дрібна худоба, а ланкою передачі – собаки та коти, яким не проводилось щеплення. Вірус сказу міститься у слині хворої тварини. Ураження людини відбувається при укусах, заслинені, травмуванні і подряпинах, нанесених інфікованими тваринами. Від моменту зараження людини до перших проявів хвороби може проходити від 1 до 3 місяців, проте за медичною допомогою необхідно звертатися негайно, щоб за наявності відповідних показань встигнути запобігти захворюванню.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.