Жителька Косівщини, яка ухилилась від громадських робіт, отримала 1,5 місяці ув’язнення

Косівський районний суд виніс вирок жительці Косівщини, яка ухилилася від відбування покарання у виді громадських робіт.

Обвинувачена, будучи судимою Косівським районним судом Івано-Франківської області за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження), ч.1 ст.296 КК України (Хуліганство) на шлях виправлення не стала, правильних висновків для себе не зробила, достовірно знаючи про необхідність відбування покарання у виді громадських робіт та правові наслідки за ухилення від відбування покарання, не пов’язаного із позбавленням волі, до с. Старі Кути для відпрацювання громадських робіт без поважних причин систематично не з’являлась, що підтверджується табелем виходу на роботу особи, до якої застосовано адміністративне стягнення у виді громадських робіт, тим самим ухилилась від покарання, не пов’язаного з позбавленням волі.

Так, вироком Косівського районного суду Івано-Франківської області від 22.11.2019 року обвинувачену визнано винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.128, ч.1 ст.296 Кримінального кодексу України та їй призначено покарання у вигляді штрафу 150 (ста п’ятдесяти) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 2550 (дві тисячі п’ятсот п`ятдесят) гривень, який 03.02.2020 року набрав законної сили.

Однак, ухвалою Косівського районного суду Івано-Франківської області від 22.07.2021 на підставі ст. 53 КК України покарання стосовно у виді штрафу змінено на покарання у виді 135 (ста тридцяти п’яти) годин громадських робіт.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена свою вину у вчиненому кримінальному правопорушенні визнала частково. Вона пояснила, що їй було відомо про необхідність відбування покарання у виді громадських робіт, та про наслідки ухилення від відбування цього покарання, але у зв`язку із ДТП у 2020 році вона була травмована і не могла відбувати громадські роботи по стану здоров`я, про що в телефонному режимі повідомляла орган пробації, але документально не підтвердила незадовільний стан свого здоров`я та письмово про нього не повідомляла орган пробації. Після дослідження письмових доказів пояснила, що вважала себе не винуватою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.128, ч.1 ст.296 КК України, за які її було засуджено вироком від 22.11.2019 року до штрафу, який у подальшому був замінений на громадські роботи, тому вважала не справедливим для себе їх відпрацювання, тому й умисно їх не відпрацьовувала. Щиро розкаюється у вчиненому та просить суворо її не карати.

Начальник районного сектору пробації повідомив, що обвинувачена не відпрацювала жодної години з 135 призначених. Тому районний сектор пробації звернувся до поліції із поданням про ухилення обвинуваченої від відпрацювання громадських робіт.

Суд визнав обвинувачену винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогоч.2 ст.389 КК України, та призначити їй покарання у виді одного місяця арешту. На підставі ст.71 КК України повністю приєднати не відбуту частину покарання за вироком від 22.11.2019 року та ухвалою від 22.07.2021 року Косівського районного суду Івано-Франківської області у виді 135 годин громадських робіт, що відповідно до п.4 ч.1 ст.72 КК України становить шістнадцять днів арешту, та остаточно призначив покарання один місяць шістнадцять днів арешту.

Вирок винесла суддя Дар’я Драч за участю прокурора Бойчука Т.Я.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, вирок, якщо його не буде скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.