Прикарпатець, який скоїв смертельний наїзд, відбувся умовним терміном

Надвірнянський районний суд виніс вирок уродженцю м.Надвірної, який, керуючи транспортним засобом, порушив правила безпеки дорожнього руху, що заподіяло смерть потерпілого.

18 липня 2020 року біля 04:00 год., в темну пору доби, обвинувачений, будучи у стані алкогольного сп’яніння, що значно знижує реакцію і унеможливлює належним чином оцінювати дорожню обстановку, перебуваючи за кермом автомобіля марки «Skoda Oktavia», перед початком руху узбіччям дороги, що поруч із зупинкою громадського транспорту по вулиці Шевченка у селищі Биткові Надвірнянського району, проявив неуважність та не переконався в безпечності виконання маневру розвороту розпочав рух автомобілем на проїжджу частину дороги.

Внаслідок зазначених дій, водій автомобіля марки ««Skoda Oktavia»» вчинив наїзд на пішохода, який потрапив під передні колеса автомобіля, що спричинило притискання його тіла між днищем автомобіля та дорожнім покриттям.

В подальшому водій декілька разів здійснив маневр автомобілем вперед та назад та шляхом волочіння тіла потерпілого об дорожнє покриття, завдав додаткові тілесні ушкодження.

Після чого обвинувачений, усвідомивши, що здійснив наїзд на пішохода, покинув його та залишив місцеу вчинення злочину.

В результаті порушення водієм Правил дорожнього руху України сталася дорожньо-транспортна пригода, унаслідок якої отримав численні тілесні ушкодження. Внаслідок отриманих травм потерпілий помер о 05:20 год. 22.07.2020.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні кримінального правопорушення визнав повністю. Він вказав, що вчинив наїзд на потерпілого, будучи в стані алкогольного сп’яніння. Зазначив, що йому шкода що так сталося, однак, рушаючи з місця він не міг подумати, що перед автомобілем спить потерпілий. Вказав, що буде в подальшому допомагати потерпілій, просив вибачення у потерпілої, повністю відшкодував їй заподіяну шкоду, яку вона оцінила у 100000 гривень.

У вчиненому розкаявся та запевнив суд, що подібного більше не повторить. Просить суд обрати не суворе покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Потерпіла в судовому засіданні пояснила, що до обвинуваченого претензій не має, підтвердила, що обвинуваченим відшкодовано їй 100000 грн. матеріальної та моральної шкоди. Просила обрати покарання на розсуд суду, по закону.

Згідно з досудовою доповіддю, складеною складеної Надвірнянським районним сектором Філії ДУ "Центр пробації" в Івано-Франківській області від 23.12.2020, дослідивши інформацію, що характеризує особу обвинуваченого, ймовірність вчинення обвинуваченим злочину повторно середня, також середній ризик небезпеки для суспільства, у тому числі для окремих осіб середній, орган пробації вважає, що виправлення обвинуваченого можливе без позбавлення волі або обмеження волі. Заходи роботи з обвинуваченим повинні бути спрямовані на здійснення нагляду за його поведінкою.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України та призначив покарання чотири роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк три роки. На підставі ст.75 КК України звільнив його від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком три роки.

Вирок винесла суддя Олександра Міськевич за участю прокурора Соломчака Ю.О.

Вирок суду може бути оскаржений до Івано-Франківського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.