Молдаванин, який згвалтував жінку у Рогатині, отримав 4 роки позбавлення волі

Фото ілюстративне

Рогатинський районний суд виніс вирок громадянину Молдови, який згвалтував жінку у Рогатині.

Згвалтування сталось близько 21:40 14 березня 2022 року у закинутій будівлі в центральній частині міста.

Обвинувачений своєї вини у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 152 КК України, не визнав.

Він заявив, що ввечері повертався з прогулянки в парку додому. По дорозі побачив жінку, яка йшла в одному з ним напрямку, привітався до неї. Між ними зав`язалася розмова, під час якої він запропонував їй зайнятися сексом. Вона погодилася і запросила його додому. Він заперечив, адже дізнався, що вона проживає разом із сином. Натомість вказав на недобудову, яка знаходилася поруч. Вони піднялись туди і зайнялись сексом. Він їй жодним чином не погрожував, тим паче ножем якого взагалі не мав із собою. Зазначив, що жінка порізалася об розбите скло в недобудові. Опісля він провів її додому.

Потерпіла пояснила, що ввечері поверталась з роботи додому. На цій вулиці її наздогнав і порівнявся з нею обвинувачений до цього їй незнайомий, який підійшов до неї і намагався схопити її за шию та приставити до горла ніж. Вона якимось чином викрутилася, присіла та схопила ніж рукою. Потім ніж відпустила, адже відчула біль, бо порізала палець. Ніж на вигляд був звичайним кухонним. Обвинувачений схопив її за куртку та потягнув вгору, в сторону базару. Щось говорив до неї, з чого вона зрозуміла, що він від неї хоче. Дивувався, чому вона не кричить. На що вона відповіла: «а чим це допоможе?». Штовхаючи в спину, завів її у незавершену будівлю на перший поверх. В будівлі вона скинула із себе рюкзак та перемотала палець, який кровоточив. Вони завели розмову, під час якої вона сказала, що якщо він хотів би якісь стосунки з нею мати, то для того потрібно було б познайомитися попередньо, запросити на зустріч, а не нападати. Далі на його вимогу вони зайнялися діями сексуального характеру. Після цього він провів її додому. Прийшовши додому, вона сказала синову про зґвалтування і син повідомив поліцію про це.

Суд надав перевагу показанням потерпілої над показаннями обвинуваченого, адже вони є набагато більш деталізовані, послідовні, логічні, узгоджуються з відомостями, які містять речові докази, а також суд не встановив наявність підстав в потерпілої для обмови обвинуваченого, в той час як обвинувачений є заінтересованим в уникненні покарання.

Обставин, які пом`якшують покарання, не встановлено.

Обставиною, яка обтяжує покарання, з огляду на час вчинення злочину є вчинення злочину з використанням умов воєнного стану.

Суд не визнав обставиною, яка обтяжує покарання, вчинення злочину особою, що перебуває в стані алкогольного сп`яніння, оскільки недостатньо суб`єктивної думки потерпілої про перебування обвинуваченого в стані алкогольного сп`яніння для встановлення такої обставини.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 152 КК України, та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк чотири роки.

Вирок виніс суддя Михайло Рибій за участю прокурора Шувара М. Т.

Вирок може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.