Уродженця Городенківщини заочно засудили до 15 років ув’язнення за державну зраду

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженцю с. Олієво-Королівки Городенківського району, який вчинив державну зраду, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду державній безпеці України, що виразилось у наданні представникам іноземної організації допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Встановлено, що обвинувачений, після строкової служби у складі Окремого розвідувального батальйону ГРУ СРСР в/ч 30248 (м. Будапешт Угорщина), на початку 1990-х років виїхав на постійне проживання до Російської Федерації, де на даний час є генеральним директором ТОВ «Ист-Вест», основним видом діяльності якого є оптова торгівля іншими машинами, обладнанням та комплектуючими. Так, перебуваючи на посаді генерального директора вказаного підприємства, яке, окрім іншого, здійснює експортно-імпортні операції товарів подвійного призначення з Китайською Народною Республікою (далі КНР), обвинувачений періодично контактував з представниками спецслужби Російської Федерації (далі РФ) - Федеральної служби безпеки (далі ФСБ), одним із видів діяльності якої є розвідувальна діяльність.

У липні 2017 року, під час чергової зустрічі з представниками ФСБ поблизу Управління ФСБ по Амурській області в м. Балаговещенськ (РФ) в ході розмови обвинуваченому було запропоновано конфіденційне співробітництво з органами ФСБ, на що останній погодився.

Надалі, в ході розмови співробітниками ФСБ РФ було з’ясовано коло знайомств обвинуваченого на території України, запланований час поїздки останнього до України і можливість виконати ним злочинні завдання у військовій, політичній та релігійній сферах, які полягали у встановленні контактів з їх представниками, а також обумовлено спосіб подальшого зв’язку. За таких обставин, у громадянина України виник злочинний умисел на сприяння представникам іноземної організації у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду державній безпеці України.

15 вересня 2018 року обвинувачений отримав від вказаного представника іноземної організації злочинне завдання спрямоване на збір інформації у політичний, релігійній, військовій сферах, а також формування на території України агентурної мережі для збору та передачі інформації представникам ФСБ.

«Прибувши на територію України, діючи відповідно до відпрацьованого йому завдання та з метою приховання своєї протиправної діяльності, обвинувачений 04.10.2018 добровільно заявив в Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області про свій зв’язок з представниками іноземної організації та про отримане завдання. Однак, окрім з’явлення до правоохоронного органу з заявою, під час перебування в Україні, у період з 29 по 12 жовтня 2018 року будучи на території Івано-Франківської області приступив до виконання злочинного завдання, надаючи таким чином допомогу в проведенні підривної діяльності проти України та створюючи умови для діяльності на території України іноземних розвідок», - йдеться у вироку суду.

Так, у зазначений період часу 2018 року, обвинувачений в с. Лісному Хлібичині Коломийського району зустрівся із своїм давнім знайомим священнослужителем та, в ході розмови, розпитував останнього про керівництво Коломийської православної єпархії УПЦ КП та ставлення останніх до можливого створення української помісної церкви, а також надав свій номер телефону для підтримання контакту.

Крім того, обвинувачений, у період з 29 по 12 жовтня 2018 року зустрівся та познайомився з засновником ТОВ «Укрспецоборонконтракт» (ЄДРПОУ 33860291 м. Івано-Франківськ) як з керівником підприємства, яке продає та експортує комплектуючі до вантажних автомобілів, що є товарами подвійного призначення, і залучалось та залучається до виконання замовлень Міністерства оборони України у якості субпідрядника. В ході бесіди, обвинувачений під приводом ділових переговорів щодо можливого постачання комплектуючих до військової техніки з України до КНР через очолюване ним на території РФ підприємство, цікавився асортиментом товарів подвійного призначення, яке здатне експортувати ТОВ «Укрспецоборонконтракт», виконанням останнім замовлень для Міністерства оборони України, наявністю співпраці з бронетанковими заводами України та досвіду товариства у здійсненні експортних операцій. Разом з цим, обвинувачений обумовив з керівником підприємства можливість отримання від нього інформації щодо асортименту товарів подвійного призначення за допомогою телефонного зв’язку та надав свою візитну картку.

Продовжуючи свою протиправну діяльність на виконання поставлених представником ФСБ РФ завдань, у один із днів перших чисел жовтня 2018 року обвинувачений, перебуваючи в м. Івано-Франківськ, з метою вербування особи в середовищі партії «Батьківщина» відвідав приміщення офісу осередку партії по вул. Гната Хоткевича, 38. Перебуваючи у приміщенні за вищевказаною адресою, він познайомився з представником політичної партії «Батьківщина», якому, в ході бесіди, під приводом пропозиції створити та очолити новостворену політичну партію з проєвропейськими поглядами, яка б не псувала стосунки з країнами СНД та РФ, запропонував надати письмову згоду про співпрацю та обіцяв грошову винагороду у випадку надання такої згоди.

З матеріалів судового провадження відомо, що обвинувачений вилетів літаком зі Львова до Стамбула у 12 жовтня 2018 року.

Обвинувачений в судове засідання не з’явився, хоча належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, та призначив покарання у виді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років з конфіскацією всього належного йому майна.

Строк відбуття покарання обвинуваченому рахуватимуть з моменту його затримання.

Вирок може бути оскаржений до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.