Житель Косівщини, який побив сусідку, відбувся виправними роботами

Косівський районний суд виніс вирок жителю Яворова, який жорстко побив сусідку.

17 вересня 2019 року у ранній час жінка підійшла до струмка, щоб набрати води. В цей момент до неї підбіг сусід і з метою спричинення тілесних ушкоджень наніс їй один удар в ділянку голови предметом, схожим на дерев’яну палицю, після чого наніс ще декілька ударів ногами та руками в різні ділянки тіла. В цей час, його батько приєднався до нападника та також завдав декілька ударів ногами та руками в різні ділянки тіла. Під час застосування насильства зі сторони сусідів, жінці вдалось вирватись та втекти додому.

Згідно висновку судово-медичної експертизи від 20.12.2019 виявлені у жінки тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми зі струсом головного мозку відносяться до легких тілесних ушкоджень, які спричинили короткочасний розлад здоров`я, інші тілесні ушкодження відносяться до легких тілесних ушкоджень.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у пред’явленому йому обвинуваченні у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.2 ст.125 КК України, не визнав, пояснив, що між ним та потерпілою існують тривалі неприязні відносини і 17.09.2019 року він був за місцем свого проживання. Неодноразово висловлював в судових засіданнях свою неприязнь до потерпілої та відсутність жалю щодо події, не заперечуючи та не спростовуючи доводи сторони обвинувачення та покази потерпілої і свідка, проявляючи при цьому зухвалу поведінку у судовому процесі.

Потерпіла пояснила, що 17.09.1019 вона поралася по господарству та пішла до струмка по воду, коли сусід, висловлюючись нецензурною лайкою в її адресу, почав рухатись в її сторону та, наблизившись до неї наніс удар по голові, від чого вона впала на землю та продовжив нанесення їй тілесних ушкоджень руками і ногами по різних ділянках тіла. В цей час його батько, який почав також наносити їй тілесні ушкодження палкою, руками і ногами по різним частинам тіла (голова, груди, тулуб). Вона почала гучно кричати, на що відреагували собаки та почали гавкати. Це почула її мати, яка в цей час перебувала в хаті, вийшла на вулицю і, побачивши як сусіди її били - почала галасувати, внаслідок чого їй вдалося від них втекти до свого житлового будинку. При цьому її наздоганяли та кидали у неї каміння. Внаслідок дій сусідів вона отримала струс головного мозку та інші тілесні ушкодження, від наслідків яких вона продовжує лікування та у неї постійно болить голова. Аналогічні конфлікти між нею та сусідами виникали раніше, але вона із заявою про вчинення кримінального правопорушення не зверталася. Обвинувачений також конфліктує із іншими мешканцями села, проявляє неадекватну агресивну поведінку. Просила у суду суворого покарання для нападника.

«Суд вважає, що виправлення та перевиховання обвинуваченого можливе при призначенні йому покарання у межах санкції ч.2 ст.125 КК України у виді громадських робіт. Саме таке покарання буде відповідати тяжкості правопорушення, не буде становити «особистий надмірний тягар для особи» та відповідатиме справедливому балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи, але разом з тим - буде необхідним й достатнім для його виправлення та попередження вчинення нових злочинів. За цих же обставин суд не вбачає підстав для призначення обвинуваченому покарання більш м`якого, ніж передбачено законом», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.28, ч.2 ст.125 КК України, та призначив йому покарання у виді двохсот сорока годин громадських робіт.

Вирок винесла суддя Дар’я Драч за участю прокурора Бойчука Т.Я.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.