У депутата облради, якого звинувачують у махінаціях з гуманітаркою, вилучили 10 автівок

СБУ та поліція викрили одного з депутатів Івано-Франківської обласної ради на торгівлі автомобілями, ввезеними для потреб Збройних сил України.

«Депутат є засновником та директором благодійного фонду, зареєстрованого в одному з районів області. СБУ встановила, що під прикриттям благодійності він налагодив ввезення в Україну автомобілів для їх подальшого продажу та отримання прибутку. Правоохоронці задокументували продаж депутатом швидкої допомоги марки «Opel Vivaro» місцевій мешканці. За ввезене в Україну в якості гуманітарної допомоги для ЗСУ спецавто він виручив 12 тисяч доларів. До оборудки депутат залучив посередницю – свою помічницю. Саме їй доручив отримати кошти від продажу. СБУ затримала депутата, коли він із власного автомобіля контролював отримання помічницею грошей за «швидку», - повідомили в пресцентрі СБУ в Івано-Франківській області.

Під час обшуку за адресами проживання основного фігуранта та в офісі благодійного фонду вилучено:

  • документи щодо діяльності фонду;
  • документи на ввезення автомобілів на територію України, іноземні свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, квитанції та накладні;
  • комп’ютери, мобільні телефони, банківські картки;
  • 3 автомобіля швидкої допомоги на іноземній реєстрації;
  • 7 позашляховиків, ввезених на територію України як гуманітарна допомога;
  • понад 38 тисяч євро, 176 тисяч доларів, майже 7 тисяч англійських фунтів, 3,3 тисячі польських злотих та більше 1 мільйона гривень.

Основному фігуранту оголошено про підозру за ч. 3 ст. 201-2 КК України – незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, вчинене під час надзвичайного або воєнного стану. Його помічниці повідомлено про підозру у пособництві в скоєнні злочину.

Суд обрав депутату запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави, а його помічниці – домашній арешт.

За вчинення цього злочину депутату загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Зазначимо, що фігурантом справи є депутат Івано-Франківської облради Богдан Ленігевич («Батьківщина»).

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.