Житель Долинщини, який поширював шкідливе програмне забезпечення, заплатить штраф

Долинський районний суд виніс вирок уродженцю с. Максимівки Долинського району, який розповсюджував шкідливі програмні технічні засоби, призначені для несанкціонованого втручання у роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів).

6 грудня 2020 року обвинувачений завантажив на своїй сторінці у відеохостингу «YouTube» посилання для завантаження файлу «Among-US-Cheat-by-Create.apk» із використанням файлообмінника, діючи умисно, усвідомлюючи, що вказаний файлообмінник здійснює архівування зазначеного файлу та додає до нього свій програмний код, який надає йому властивості шкідливого програмного забезпечення. В свою чергу файлообмінник надав користувачам мережі Інтернет цілодобовий доступ для завантаження вказаного файлу через мережу Інтернет.

Завантаження файлу за розміщеним посиланням надавало можливість користувачам мережі Інтернет завантажити та встановити шкідливе програмне забезпечення, призначене для втручання в роботу їх електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), під виглядом програми, яка надає унікальні можливості гравцю комп’ютерної гри «Among-US».

Згідно з висновком експерта, файл «Among-US-Cheat-by-Create.apk» визначається як шкідливе програмне забезпечення та відноситься до категорії «троян».

Обвинувальний акт надійшов до суду з угодою про визнання винуватості від 10 грудня 2021 року, укладеною між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та Державною прикордонною службою Івано-Франківської обласної прокуратури Безруким Олексієм Романовичем та підозрюваним у цьому провадженні.

Обвинувачений під час досудового розслідування повністю визнав свою винуватість у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 361-1 КК України, а саме: в розповсюдженні шкідливих програмних технічних засобів, призначених для несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), не заперечує обставин вчинення інкримінованого йому злочину, що викладені у повідомленні про підозру та обвинувальному акті, у вчиненому щиро розкаюється, активно сприяє розкриттю злочину.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості від 10 грудня 2021 року та визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.361-1 КК України, та призначив йому покарання у виді штрафу у розмірі 2000 (дві тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34000 (тридцять чотири тисячі) гривень.

Вирок винесла суддя Світалана Монташевич.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.