Прикарпатець, який крав паливо з нафтопроводу, заплатить штраф

Рожнятівський районний суд виніс вирок директору ПП «Прикарпаткомплект», який організував розкрадання вуглеводневої сировини з промислового нафто-, газо-, конденсатопроводу НГВУ «Надвірнанафтогаз» ПАТ «Укрнафта».

Обвинувачений та головний інженер цього ж підприємства організували вчинення злочину, об`єднали інших співучасників, намітили та розробили план його вчинення, координували діяльність співучасників, розподілили їхні обов`язки та функції.

Поблизу урочища «Вінтонівське» с.Битків Надвірнянського району обвинувачені здійснили незаконне втручання в роботу технологічного обладнання, відбір вуглеводневої сировини з подальшим транспортуванням автомобільним транспортом на територію ПП «Прикарпаткомплект», розташованому у сел.Рожнятові, вулиця М. Рильського 50, Рожнятівської громади.

Організатори злочинної змови обвинувачений та головний інженер взяли на себе зобов’язання надати резервуари для зберігання викраденої вуглеводневої сировини на території ПП «Прикарпаткомплект» та забезпечити подальшу її первинну переробку та реалізацію.

«Порушення нормальної роботи трубопроводу виразилось у частковому припиненні подачі вуглеводневої суміші на окремій його ділянці. Створення небезпеки для життя людей виразилось у створенні реальної можливості настання вибуху чи пожежі внаслідок витікання газу та вуглеводневої сировини», - йдеться у вироку суду.

У результаті вчинених тотожних діянь, об’єднаних єдиним злочинним умислом, у період з червня по вересень 2021 року, групою осіб в складі обвинуваченого та ще кількох осіб, викрадено в ПАТ «Укрнафта» вуглеводневу сировину (сиру нафту) об`ємом 31, 390 метрів кубічних (масою нетто 24,714 тонн), загальною вартістю 205 тис. грн.

Переміщаючи викрадене майно, обвинувачений знав, що воно здобуте злочинним шляхом, усвідомлював джерело його походження. Викрадена вуглеводнева суміш була здобута в результаті вчинення кримінальних правопорушень.

Обвинувачений беззаперечно визнав себе винуватим у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень, підтвердив, що повністю розуміє свої права та характер обвинувачення за ч.2 ст.292, ч.3 ст.185, ч.2 ст.209 КК України. Вказав, що вчинив кримінальні правопорушення при вищевикладених обставинах, у вчиненому щиро кається та просить затвердити угоду про визнання винуватості, наслідки затвердження якої йому зрозумілі та відомі. Розуміє протиправність своїх дій, сприяв слідству, тому просив призначити покарання, визначене в угоді про визнання винуватості, яку він уклав добровільно, без будь-якого тиску.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості від 13 грудня 2021, яка укладена між начальником відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та Державної прикордонної служби Івано-Франківської обласної прокуратури Бураком Богданом Григоровичем та підозрюваним.

За сукупністю вчинених злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, суд призначив остаточне покарання із застосуванням ч.1, ч.2 ст.69 КК України у виді штрафу в розмірі в розмірі 10100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 171700 (сто сімдесят одну тисячу сімсот) гривень, без позбавлення права обіймати посади або займатися певною діяльністю, без конфіскації майна.

Вуглеводневу сировину повернуть власнику НГВУ «Надвірнанафтогаз» ПАТ «Укрнафта».

Вирок виніс суддя Андрій Бейко за участю прокурора Бурака Б.Г.

Зазначимо, що головний інженер також уклав угоду про визнання винуватості. За сукупністю вчинених злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, суд призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років, з позбавленням права обіймати посади в нафтопереробній галузі строком на 2 роки, з конфіскацією майна. У відповідності до ст.75 КК звільнив його від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком 1 (один) рік.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.