Буковинець, який намагався збути на Прикарпатті фальшиві гривні, відбувся умовним терміном

Верховинський районний суд виніс вирок уродженцю Чернівців, який незаконно придбав та зберігав з метою збуту підроблену національну валюту України у виді п`яти банкнот номіналом по 1000 гривень.

26 вересня 2020 року обвинувачений приїхав у Верховину. Тут він зайшов у приміщення двох аптек, де придбав ліки, за які розрахувався підробленими купюрами номіналом 1000 гривень.

2 березня 2021 року обвинувачений придбав продукти у магазині с.Ільцях Верховинського району, де також розрахувався підробленою купюрою. Ще дві підроблені купюри у чоловіка вилучили під час обшуку.

Читайте також: На Верховинщині буковинець розрахувався фальшивою купюрою

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.199, ч.2 ст.199 КК України, визнав повністю.

«Суду пояснив, що у двадцятих числах вересня 2020 року він перебуваючи на Калинівському ринку в м. Чернівці в невідомої йому особи, обміняв 200 дол. США за що отримав 5000 гривень, а саме 5 купюр номінальною вартістю 1000 гривень кожна. Йдучи додому, він вирішив зайти до магазину дещо купити. Однак при розрахунку однією із обміняних купюр, продавець йому повідомив, що купюра в 1000 гривень є підробленою. Після цього, він повернувся на ринок та хотів знайти особу, в якої здійснював обмін грошей, однак не знайшов її. На наступний день, він знову пішов на ринок шукати особу, в якої здійснив обмін валюти, однак тієї особи на ринку знову не було. Зазначив, що на місці обміну валюти, він не запідозрив, що кошти є підробленими, на серію та номери також не звертав уваги. Дізнався про підроблення 1000 гривневої банкноти лише після того як про це йому сказав продавець в магазині. Інші чотири купюри він не давав продавцю для перевірки на спеціальному приладі. Коли він вдома оглянув купюри, то побачив, що вони всі однакові, однак про дані обставини, правоохоронні органи не повідомив», - йдеться у вироку суду.

У вчиненому щиро розкаявся, вказав, що усвідомив скоєне та зрозумів, що вчинив неправильно, такого більше ніколи не повториться. Просить його суворо не карати та не позбавляти волі, оскільки на його утриманні неповнолітній син та мати, якій 73 роки. Зазначив, що збитки заподіяні потерпілим ним повністю відшкодовано під час судового розгляду, про що потерпілими подано відповідні заяви.

Незважаючи на визнання обвинуваченим воєї вини, його вина у вчиненні інкримінованих йому діянь підтверджується дослідженими і перевіреними судом доказами.

Потерпілі в судовому засіданні заявили, що не мають претензій до обвинуваченого та просять обрати йому покарання не пов’язане з позбавленням волі.

Суд визнав чоловіка винним та призначив остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років, згідно ст.77 КК України без конфіскації майна. Відповідно до ст.75 КК України звільнив його від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку 3 (три) роки не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

Вирок виніс суддя Роман Джус за участю прокурора Гуменяка А.В.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.