Шахрай, який оформив кредити через чужі телефони, відбувся штрафом

Івано-Франківський міський суд виніс вирок прикарпатцю, який заволодів чужим майном шляхом обману (шахрайство).

26 жовтня 2020 обвинувачений зустрівся у центрі Івано-Франківська з жінкою, яка мала намір працевлаштуватись кур’єром. В ході розмови, обвинувачений повідомив потерпілій про те, що для того, щоб отримувати замовлення кур`єрської доставки на її мобільний телефон необхідно встановити мобільний додаток, за допомогою якого вона буде отримувати замовлення про доставку певного товару і виконуватиме вказане замовлення. Будучи переконаною в добросовісності намірів останнього щодо допомоги у працевлаштуванні, жінка добровільно передала йому власний мобільний телефон.

«Отримавши вказаний мобільний телефон, обвинувачений, діючи умисно, з метою протиправного заволодіння кредитними грошовими коштами, шляхом використання особистих даних потерпілої, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, встановив на мобільний телефон додаток «Smartiway», за допомогою якого створив заявку на отримання кредиту у сумі 3 000 гривень на рахунок потерпілої. З метою доведення свого протиправного умислу до кінця, обвинувачений повідомив потерпілій, що з метою перевірки правильності роботи мобільного додатку та коректного нарахування заробітної плати, перерахував на її рахунок особисті кошти і попросив йому їх повернути. Жінка, не знаючи про те, що вказані грошові кошти є кредитними та будучи переконаною про добросовісність намірів щодо перерахування своїх власних коштів на її рахунок, здійснила переказ нарахованих на її банківський рахунок грошових коштів», - йдеться у вироку суду.

В подальшому обвинувачений грошовими коштами, якими заволодів шляхом обману потерпілої, розпорядився на власний розсуд, чим спричинив потерпілій майнову шкоду на загальну суму 2 950 гривень.

Наступного дня, обвинувачений зустрівся з чоловіком, який також хотів працевлаштуватися, і знову заволодів коштами за аналогічною схемою. Цього разу спричинив потерпілому майнову шкоду на суму 2 800 гривень.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений повністю визнав себе винуватим у вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень та надав суду показання, що дійсно за обставин зазначених в обвинувальному, шляхом обману заволодів грошовими коштими потерпілих.

«Він розуміє, що вчинив неправильно, йому дуже прикро за свою поведінку та вчинок. З матеріалами досудового розслідування ознайомлений, їх не оспорює, у вчиненому щиро кається, просить не досліджувати усі докази, а обмежитися його допитом», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.190 та ч.2 ст.190 КК України та призначив йому остаточне покарання у виді штрафу в розмірі 3000 (три тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п`ятдесят одна тисяча) гривень 00 копійок.

Вирок виніс суддя Василь Тринчук за участю Сенечака Р.В.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.