Прикарпатця, який влаштував стрілянину на автозаправці, звільнили від кримінальної відповідальності

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо уродженця Долини, який вчинив хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї.

12 березня 2007 року близько 2 години ночі обвинувачений, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, приїхав на власному автомобілі марки «Тойота Ленд Крузер» на територію автозаправної станції в м. Івано-Франківську по вул. Івасюка, 2.

«З’ясувавши для себе, що апарат для приготування кави не працює, та, відмовившись від пропозиції оператора заправної станції придбати каву не з кавового апарата, почав висловлюватись нецензурною лайкою до останнього. Після цього, демонструючи зневагу до існуючих норм поведінки у суспільстві та моралі, з метою самоствердження за рахунок інших осіб, протиставляючи себе іншим громадянам та суспільству, вийшов із приміщення даної автозаправної станції, підійшов до свого автомобіля «Тойота Ленд Крузер», із салону якого взяв рушницю «Сайга - 410К», яка є мисливською гладкоствольною вогнепальною зброєю, справною і придатною для стрільби штатними патронами 410 калібру, повернувся з вказаною рушницею в приміщення автозаправної станції. З метою створення реальної загрози для життя та здоров`я направив вказану рушницю дулом в сторону останнього, привів зброю у бойову готовність шляхом перезарядження затвору та продовжив висловлюватись до оператора АЗС нецензурною лайкою. Закінчивши вищевказані протиправні дії відносно оператора, продовжуючи демонструвати зверхність, вседозволеність та явну неповагу до суспільних норм поведінки, виходячи з приміщення вказаної автозаправної станції, ударом лівої ноги пошкодив скло автоматичних вхідних дверей даної заправної станції», - йдеться у вироку суду.

В цей час протиправні дії обвинуваченого побачив інший оператор вказаної автозаправної станції, який перебував за межами приміщення даної станції та неподалік бензоколонки. Останній одразу зробив йому усне зауваження щодо неприпустимості такої поведінки. У свою чергу, обвинувачений не припинив злочинних дій, та, перебуваючи поблизу із резервуарами, що були заповнені легкозаймистою рідиною - бензином, спрямував дуло вищевказаної рушниці «Сайга - 410 К» в напрямку працівника АЗС, після чого, відвівши дуло вказаної рушниці в напрямку вулиці Івасюка, здійснив один постріл у вказаному напрямку.

Після цього, обвинувачений сів в автомобіль «Тойота Ленд Крузер», проїхав на ньому декілька метрів від вказаної автозаправної станції та, з хуліганських спонукань, через відкрите вікно з боку водія виконав ще один постріл у напрямку даної станції.

В судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненому кримінальному правопорушенні визнав частково. За його словами, кавовий апарат не працював - грошів взяв, а каву не видав, відносно чого ним було зроблене зауваження працівнику, після чого виникла словесна перепалка.

«Виходячи з приміщення, вдарився об вхідні двері, а саме зачепив їх ненавмисне ногою, в результаті чого двері розбилися. Працівники АЗС підійшли і почали негарно висловлюватися в його сторону. Після того, пішов до свого автомобіля «Тойота Ленд Крузер», звідки взяв зброю - рушницю «Сайга», мав намір відшкодувати завдану шкоду за пошкодження дверей, але працівники заправної станції почали його ображати і погрожувати, на що ним було здійснено два постріли вверх. Наступного дня він поїхав у офіс заправної станції та відшкодував збитки за пошкоджені вхідні двері, вибачився. Вони порозумілися і жодних претензій не було до нього. Відносно вказаних подій було складено адміністративний протокол та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу, який він сплатив. Вважає, що працівники правоохоронних органів тиснули на працівників АЗС, щоб ті написали заяви на нього. Всього конфлікт тривав приблизно 5 хв. Зброю взяв з метою захисту, оскільки працівників АЗС було троє, охоронець був зі зброєю, боявся за свою безпеку, однак не направляв рушницю на людей. Інших відвідувачів на АЗС не було. Тілесні ушкодження нікому завдані не були. Про те, що його розшукує поліція йому не було відомо. Просив суд постановити виправдувальний вирок», - йдеться у вироку суду.

Потерпілі в судовому засіданні заявили, що претензій до обвинуваченого не мають.

Крім показань потерпілих та свідків, вина обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296 КК України підтверджується дослідженими у судовому засіданні письмовими матеріалами справи.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296 КК України та призначив покарання - 5 (п’ять) років позбавлення волі. При цьому звільнив його від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.4 ст.296 КК України у зв`язку з закінченням строків давності.

Кримінальне провадження закрили у зв’язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Вирок виніс суддя Дмитро Руденко за участю прокурорів Костишина Д.Б., Потупи І.Я.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.