У воді Бурштинського водосховища виявили миш’як

Під час зйомок спільного розслідування «Схем» та Центр Протидії Корупції про масштабну аварію на Бурштинській ТЕС знімальна група у супроводі екоактивіста взяла дві проби рідини: з місця затоплення території станції та з Бурштинського водосховища, що розташоване поруч.

Незалежна хімічна експертиза, яку на замовлення «Центру протидії корупції» провів кваліфікований судовий експерт з багаторічним досвідом Євген Юрченко, виявила у цих пробах перевищення допустимої норми миш’яку.

«Миш’як є токсичним компонентом, вважається канцерогеном. Речовина другого класу небезпеки. Основна проблема, яку викликає миш’як – це ризик хронічних отруєнь», – сказав Євген Юрченко.

Більше того, журналістам вдалося зафіксувати, що цю рідину зі станції зливали у Бурштинське водосховище. З нього вода потрапляє у місцеву річку Гнила Липа, а звідти – тече Україною у Дністер, аж до молдовського кордону – і далі.

Зазначимо, що у ДТЕК спростовують негативний вплив на навколишнє середовище, внаслідок прориву колектора.

«Відомчою сертифікованою хімічною лабораторією ДТЕК Бурштинська ТЕС було проведено аналізи води з підтопленої території. Вони підтвердили відповідність нормативам якості води. По якості на цій ділянці вона відповідала сирій воді водосховища», - йдеться у повідомленні ДТЕК Бурштинська ТЕС.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.