В Івано-Франківську планують перейти на нове меню у дитсадках з 1 січня

Фото ілюстративне

Навчальні дошкільні заклади Івано-Франківська планують повноцінно перейти на нове меню, розробкою якого займався відомий шеф-кухар Євген Клопотенко, з 1 січня 2022 року.

За новими нормами, визначено і новий перелік продуктів, які мають бути у щоденному раціоні – це злакові, овочі, фрукти, ягоди, молочні продукти, хліб. Зменшено кількість цукру, солі, хліба, картоплі, соків та інших продуктів. Повністю повинні зникнути з меню сосиски та інші ковбасні вироби. Натомість збільшено кількість вживання овочів, фруктів, ягід, риби, злакових та бобових. Також передбачена калорійність страв, вирахувана кількість білків, жирів і вуглеводів у стравах.

З нововведень і те, що тепер у садках розроблятимуть меню одразу на чотири тижні, а не на два, як було раніше.

У Департаменті освіти і науки Івано-Франківської міської ради зауважують, що всі франківські дитсадки поступово переходять на нові норми. Зокрема, Держпродспоживслужбою вже затверджено нові 4-тижневі меню у кожному закладі. Частково змінено страви.

«Впровадження нового меню потребує збільшення вартості харчування, тож зараз проводимо нові розрахунки грошових норм, адже її потрібно збільшити через зміну наборів продуктів. Для цього нам необхідна допомога технолога, оскільки кожен заклад має розробити меню відповідно до нових норм, повністю змінити рецептуру страв у закладах дошкілля і розробити нову картотеку», - пояснюють освітяни.

Франківські дітлахи на нове меню переходять поступово. Комусь воно одразу припало до душі, а хтось наразі лише звикає.

«Збалансоване харчування – це запорука здоров’я дітей. Саме таке харчування пропонують зараз у дитсадках. Батьки, у свою чергу, завжди мають змогу контролювати, що їдять їхні діти. Зазвичай меню можна переглянути у батьківських чатах. Окрім того, ми роздумуємо над тим, щоб за принципом шкіл запустити електронну програму з контролю харчування, ще й у дитсадках. Завдяки їй ми матимемо можливість у режимі реального часу щоденно відстежувати стан харчування дітей у всіх закладах загальної дошкільної освіти», - зауважує Вікторія Дротянко.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.