ВО «Карпати» зупинило виробництво через дефіцит чипів

Світова автоіндустрія потерпає від нестачі чипів, саме через них провідні виробники автомобілів змушені скорочувати, а іноді навіть і зупиняти виробництво.

У вересні ж чеський автовиробник Skoda Auto призупинив виробництво саме через нестачу чипів. Відповідно торкнулася криза і державного підприємства ВО «Карпати».
«Наше підприємство виробляє кабельно-провідникову продукцію до автомобілів Skoda та Opel. Кожного тижня ми отримуємо замовлення на продукцію. Проте, якщо інші заводи в Європі стоять через відсутність чипів, то і ми змушені стояти, бо не отримуємо замовлень. На жаль, не може бути так, що заводи, які виготовляють складові до авто стоять, і лише ВО «Карпати» працює, бо всі заводи між собою пов’язані і працюють на єдиний результат – виготовлення машини», - розповідає начальник виробництва Володимир Кицька.

Звісно, ситуація непроста, але вона не залежить від керівництва підприємства, яке зі свого боку робить все для того, щоби зберегти колектив, який на заводі працює роками.

«Щоби не звільняти працівників, ми їм на час відсутності замовлень оформляємо простої. Час простоїв підприємство компенсує. Так, це невеликі кошти в порівнянні з тим, що вони могли би заробити, якби працювали, але ми постійно ведемо перемовини з іноземним партнерами-замовниками, щоби ці виплати збільшити, що нам частково вдалось зробити, - говорить начальник відділу персоналу та ОРД Оксана Івасів, і додає – Зараз маємо плинність кадрів на деяких проектах, в першу чергу там, де немає стабільних замовлень. Ми ставимося до працівників, які йдуть, із розумінням, адже їм треба утримувати сім’ї. Багато наших працівників говорять при звільненні, що зараз змушені поїхати на заробітки за кордон, але обіцяють повернутися як тільки ситуація стабілізується».

Оскільки ці працівники звільняються, підприємство потребує нових. Але прийняти абсолютно всіх бажаючих завод не може, оскільки є специфіка виробництва.

«Фахівці відділу персоналу проводять підбір кадрів відповідно до вимог. Майбутні працівники повинні мати хороший зір, добру моторику рук. Є позиції, на яких необхідне уміння працювати з комп’ютером. Тому, на жаль, не можемо взяти на роботу всіх бажаючих, бо мова йде про автомобілі, про безпеку, і ми маємо відповідально ставитися до виготовлення замовлень», - розповідає Оксана Івасів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.