Прикарпатець став режисером найдорожчої опери України

1 і 2 жовтня 2021 року на сцені Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка / СХІД ОПЕРА відбулася прем’єра авангардної опери «Вишиваний. Король України».

Написала оперу одна з провідних українських композиторок сучасності Алла Загайкевич, автор лібрето — Сергій Жадан.

Продюсерка проєкту Олександра Саєкно запросила стати режисером-постановником вистави генерального директора і художнього керівника Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка Ростислава Держипільського. Для нього це стало першою постановкою поза межами Івано-Франківська.

Режисер створив сучасну оперу із залученням інноваційних рішень — наприклад, вигадав спеціальну “вертепну” триповерхову конструкцію вагою 5 тон, яка витримує до 60 людей. Її встановлення було можливим завдяки дуже широкому сценічному простору — він у харківському театрі є одним з найбільших у Європі. Загальна вартість постановки, враховуючи спонсорський внесок у понад 5 млн. грн., перевищує 17 млн. грн., що робить її найдорожчою оперою в Україні.

«Наша опера виходить у рік 30-ліття відновлення української незалежності і також є способом подивитися на нашу історію під іншим кутом. Восьмий рік Україна знову виборює свою незалежність, і ця світоглядна й буквальна битва тримається на людях, які свідомо обрали українську ідентичність, трактуючи націю як об’єднання не на «крові», а на спільності цінностей», - заявила продюсерка проєкту, засновниця фестивалю української культури в Австрії UStream, голова “Центру українських ініціатив” у Відні Олександра Саєнко.

Василь Вишиваний, за народженням — ерцгерцог Вільгельм Габсбурґ-Лотаринзький, свідомо обрав українську ідентичність та понад 30 років різними способами домагався об’єднання українських земель як автономного Князівства під габсбурзьким протекторатом. В сучасну українську дискусію він повернувся завдяки, спершу, книзі Тімоті Снайдера «Червоний князь», тепер включення його в український культурний канон продовжує проєкт «Вишиваний. Король України» — як мультимедійна опера, так і видане окремою книгою лібрето Сергія Жадана: захопливий епос, в якому реальні події переплітаються з фантасмагорією, фантазією поета про можливі рефлексії й спогади політичного діяча.

Проєкт є нетиповим для України результатом приватної ініціативи. Створити лібрето запросили письменника Сергія Жадана, музику — композиторку Аллу Загайкевич. Постановника Олександра Саєнко знайшла в Івано-Франківську.

«Олександра зателефонувала мені з Відня й каже: «А не хотіли б ви приєднатися до нас?». Від цього хіба дурний відмовиться», — пригадує Ростислав Держипільський. — Далі була зустріч з геніальними митцями сьогодення й загалом української культури Сергієм Жаданом і Аллою Загайкевич. Сергій написав круте лібрето – воно складне, несюжетне, і це змушувало мене як режисера включатися й шукати свої надресурси, вигадувати засоби, як донести це до глядача. Основу опери створила, звісно Алла Загайкевич — геніальна композиторка сучасної України. Це було велике щастя для мене працювати з нею і щодня вчитися. І в самому ХНАТОБі я зустрів дуже потужний колектив з великим потенціалом, бажаннями й можливостями для реалізації цих бажань».

В опері задіяно близько 200 артистів. Пошито понад 350 костюмів, на які пішло 2500 м тканини, підготовлено для опери пошивним цехом ХНАТОБ за ескізами художниці Олесі Головач, яка надихалася фотографіями та малюнками одягу початку ХХ-го століття. Для вистави створили багато візуальних і сценічних новацій, серед яких — триярусна «вертепна» алюмінієва конструкція з пандусом вагою 5 тонн — таким був задум режисера-постановника опери Ростислава Держипільського. Встановлення конструкції, на якій вміщується до 60 осіб, дозволяє сцена ХНАТОБ, одна з найбільших в Європі.

«Конструкція виникла не одразу, — пригадує режисер. — Її створив нелінійний сюжет. Я побачив, як ці три яруси починають самі собою складатися. І все починає працювати за принципом українського вертепу, де нагорі – божі сили, посередині – наш світ, і внизу – темні сили. Спочатку нагорі з людей-месій формується іконостас, і туди пробираються чорні люди, і руйнують нашу націю, як це часто бувало в історії України, але їх треба витиснути вниз».

Все це — від головної конструкції декорації та складного звукового обладнання до рідкісних музичних інструментів і матеріалів для виготовлення костюмів — профінансував у повному обсязі БФ «Україна ХХІ».

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.