У Яремчі відбувся українсько-польський науковий форум

23-26 вересня у Яремчі відбулись XІV Українсько-польські зустрічі “Вільні з вільними, рівні з рівними» (до 30-ліття визнання Республікою Польща незалежності України).

Це єдиний регулярний науковий форум, який вже 14 рік поспіль збирає разом для обміну думками відомих українських і польських експертів, дипломатів та науковців. Цього року у його роботі взяли участь близько 50 учасників.

Організаторами зустрічей виступили Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Інститут політичних та етно-національних досліджень ім. І.Кураса НАН України, Фонд «Свобода та Демократія» (РП), Варшавський університет та тижневик «Кур’єр Галиційський».

Нинішні Українсько-польські зустрічі складалися з п’яти дискусійних панелей, які тривали два дні поспіль.

У перший день зустрічей відбулися цікаві дискусії за участі чотирьох колишніх послів України у РП та Польщі в Україні Маркіяна Мальського, Олександра Моцика, Яна Ключковського та Марека Зюлковського на тему «Польща як шанс для України – Україна як шанс для Польщі. Досвід дипломатів з 30-річної перспективи».

Не менш цікавою секцією першого дня була «Дві легені цивілізації”: західне та східне християнство в думці Івана Павла ІІ (до двадцятої річниці паломництва в Україну) за участі авторитетних експертів України та Польщі. Ще однією панеллю на історичну тематику стала дискусія «Ризький мирний договір – політичний реалізм чи зрада союзника? Міркування через 100 років». В її обговоренні взяли участь провідні історики України та Польщі.

Крім того, у рамках XІV Українсько-польських зустрічей розглядалась роль засобів масової інформації у висвітлюванні перебігу відносин України та Польщі.

Заключною на форумі стала тематична панель «Економічний вимір українсько-польської співпраці: досягнення, труднощі та невикористаний потенціал». Зокрема, у ній взяв участь ректор Економічного університету (Республіка Польща) Станіслав Мазур.

Крім традиційних доповідей, дискусій та презентацій нових видань, присвячених 30-річчю міждержавного діалогу, на XІV Українсько-польських зустрічах відбулося підписання листів про наміри про співпрацю між Прикарпатським національним університетом та науково-дослідними інститутами Польщі: Інститутом полімерів і хімічних волокон, Інститутом шкіряної промисловості, Інститутом тканин. Разом здійснюватимемо наукові проекти. Також наші польські партнери сприятимуть стажуванню і практикам студентів.

Напередодні конференційних днів частина учасників заходу піднялась на третю вершину українських Карпат та відвідала Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» Варшавського та Прикарпатського університетів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.