Прикарпатець, який на смерть збив велосипедиста, відбувся умовним терміном

Богородчанський районний суд виніс вирок прикарпатцю, який автомобілем смертельно травмував велосипедиста.

16 вересня 2019 року близько 22:30 у темну пору доби, в умовах недостатньої видимості, обвинувачений, керуючи автомобілем марки Volkswagen Passat, рухався ділянкою дороги у напрямку м.Івано-Франківська з селища Богородчани до селища Лисця. В той час попереду у попутньому напрямку по тій же смузі прямолінійно рухався велосипедист. Велосипед був обладнаний заднім світлоповертачем червоного кольору, для забезпечення своєчасного його виявлення на проїзній частині іншими учасниками дорожнього руху.

Однак водій проявив неуважність, під час вибору в установлених межах безпечної швидкості руху у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості, в порушення п.12.1, 12.3 ПДР Ураїни, не врахував відсутність у нього достатнього досвіду, дорожню обстановку та стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним і, не вжив заходів до зменшення швидкості руху аж до зупинки або безпечного обїзду потерпілого, внаслідок чого вчинив наїзд на велосипедиста.

У результаті порушення правил дорожнього руху відбулась дорожньо-транспортна пригода, під час якої велосипедист отримав тілесні ушкодження, внаслідок чого наступила його смерть.

В судовому засіданні обвинувачений за інкримінованим обвинуваченням свою вину визнав повністю. Він пояснив, раптово перед собою на смузі свого руху побачив темний силует, на що не встиг зреагувати і відбулось зіткнення. Після зіткнення зупинив автомобіль, усвідомивши, що сталось, перебував у стані психологічного шоку, тому обставини подій, які відбувались потому пригадати не міг. У вчиненому розкаявся.

При судово-токсикологічному дослідженні крові та сечі від трупа потерпілого виявлено спитр етиловий у концентрації в крові 0,86 проміле, в сечі 0,52 поміле, що свідчить про те, що перед настанням смерті велосипедист вживав спиртні напої. Вказана концентрація алкоголю при житі мола відповідати легкому алкогольному сп`янінню.

Відповідно до висновку про результати медичного огляду на стан алкогольного сп`яніння водій у стані сп`яніння на час вчинення ДТП не перебував.

Потерпіла подала суду заяву, у якій зазначила, що в ході судового розгляду отримала від обвинуваченого узгоджену суму коштів на відшкодування заподіяної моральної та майнової шкоди, а тому просила заявлений цивільний позов залишити без розгляду. Покарання обвинуваченому просила визначити не пов`язане з реальним позбавленням волі.

Згідно досудової доповіді, підготовленої органом пробації, ймовірність повторного вчинення кримінального правопорушення обвинуваченого є низькою. Ризик подальшої небезпеки обвинуваченого для суспільства також визначений як низький, а тому за висновком органу пробації виправлення особи можливе без ізоляції від суспільства.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.286 КК України та призначив покарання у виді позбавленні волі строком на 4 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 2 роки. На підставі ст.75 КК України звільнив засудженого від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк терміном на 2 роки.

Вирок виніс суддя Любомир Битківський.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.