Пнівський замок подали на європейський грантовий проєкт

Фото Руслана Веселого

5 серпня відбулася презентація ґрантового проєкту «Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму» (2SOFT/2.1/169).

У фокусі проєкту – Надвірнянський район з визначною пам’яткою національного значення XVI століття – Пнівською фортецею та повіт Сату-Маре в Румунії, представлений важливою археологічною пам’яткою – фортецею Ардуд.

Туристична асоціація Івано-Франківщини презентувала проєктну діяльність і потенційні результати проєкту, що покликані інтегрувати природну та культурну спадщину в місцеву й регіональну економіку в цілях сталого розвитку. Відповідно, в рамках проєкту передбачено виготовлення містобудівної документації на об’єкт інтерпретації спадщини для Пнівської фортеці, в тому числі звіт про георадарне дослідження, 3D-модель, документацію щодо планування робіт із збереження, укріплення та захисту об’єкту спадщини, архітектурне проєктування, ландшафтний дизайн, розробку і затвердження плану управління Пнівською фортецею, проведення відповідних громадських консультацій тощо.

«Культурна спадщина може бути потужним ресурсом для розвитку кожної, навіть найменш спроможної громади, однак лише за умови розумного управління. Максимально зберігаючи й відкриваючи автентичний вигляд пам’ятки і при цьому застосовуючи сучасні засоби інтерпретації, ми можемо перетворити наші громади зі спадщиною на перлини культурного туризму», - зазначила голова Туристичної асоціації Івано-Франківщини Оксана Федорович.
«Ми маємо чітко зрозуміти специфіку нашої області, яка полягає в тому, що парадорів (закладів розміщення у об’єктах спадщини) у нас не буде, не буде у нас і класичного замкового туризму, як на Львівщині чи Тернопіллі – єдиний правильний, економічно обґрунтований розвиток напівзруйнованої замкової спадщини Івано-Франківщини – це проводити консерваційні роботи та створювати інтерпретаційні візит-центри. Цей проєкт є розвитковим, він обов'язково створить додану вартість, забезпечить сталість розвитку навколишньої території. Він сприятиме приїзду туристів, підвищить туристичну конкурентоспроможність Надвірнянщини», - зазначив начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації Віталій Передерко.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.