В ОКЛ готуються проводити операції з трансплантації

У клініко-діагностичній лабораторії Обласної клінічної лікарні встановили нове обладнання для проводення HLA типування.

Працівники лабораторії проводять виділення ДНК, визначають її кількість та здійснюють власне типування. Все це в рамках запуску масштабного проєкту з впровадження трансплантології на Прикарпатті.

«Це складна процедура, але вкрай необхідна для підбору донора та реципієнта при пересадці органів, – говорить лаборантка Ірина Петрук. – Якщо є ті чи інші неспівпадіння, то пересадка органу буде неможливою».

Як зазначає завідувачка лабораторії Уляна Балан, йдеться про доволі об'ємні та складні дослідження і впродовж дня вдасться дослідити лише одного-двох пацієнтів.

Щоби вивчити тонкощі лабораторних досліджень в напрямку трансплантології, минулого тижня фахівці лабораторії пройшли відповідне навчання, отримали віддалений доступ до матеріалів та відповідні інструкції щодо проведення генетичних досліджень. Загалом підготовка команди фахівців із трансплантології обласної лікарні триває уже півтори роки й на сьогодні заклад отримав всі необхідні дозволи та ліцензії на впровадження цієї поширеної у світі практики.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.