Зловмисник, який кидав каміння у тролейбус, отримав півроку арешту

Івано-Франківський міський суд виніс вирок пенсіонеру, який кидав каміння у тролейбус.

18 червня 2020 року, близько 11:00 обвинувачений, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, на зупинці громадського транспорту по вул.Галицькій в м.Івано-Франківську, намагався зайти в салон тролейбуса марки «ЛАЗ-189». Однак, водій тролейбуса повідомив, що в тролейбусі відсутні вільні місця, та роз`яснив пасажирам, які знаходились на зупинці громадського транспорту, вимоги ч.3 п.7 Постанови Кабінету Міністрів України №392 від 20.05.2020 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», після чого водій продовжив рух в напрямку вул.Дністровської в м.Івано-Франківську.

В подальшому, цього ж дня, близько 12:00 обвинувачений, перебуваючи на цій же зупинці громадського транспорту, з хуліганських спонукань, підняв із землі два камені, перейшов проїзну частину поза межами пішохідного переходу та підійшов до передньої частини вищевказаного тролейбуса, використовуючи малозначний привід, грубо порушуючи громадський порядок, з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю, виявляючи зневажливе ставлення до існуючих в суспільстві загальноприйнятих правил поведінки і моральності, в присутності сторонніх осіб, умисно кинув два рази каменем в лобове скло тролейбуса, чим здійснив його пошкодження.

Надалі, обвинувачений, продовжуючи свої хуліганські дії, грубо порушуючи громадський порядок, повторно кинув два рази камінням в лобове скло тролейбуса, в результаті чого КП «Електроавтотранс» заподіяв матеріальні збитки, які станом на 18.06.2020 року у зв`язку із пошкодженням транспортного засобу марки «ЛАЗ-189», становлять майже 13 тисяч гривень.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений вину у пред`явленому обвинуваченні за ч.1 ст.296 КК України визнав повністю, та ствердив все вищенаведене, відповідно до викладеного. Він пояснив, що був обурений поведінкою водія, та в такий спосіб вирішив помститися. Усвідомлює, що його дії були неправомірними, на даний час щиро розкаюється у вчиненому, критично оцінює свій вчинок, запевнив суд, що такого більше не повториться. Цивільний позов просив задоволити частково, на суму, яка зазначена в обвинувальному акті, в решті суми просить відмовити.

Представник КП «Електроавтотранс» - адвокат Маланюк О.Я. суду пояснив, що внаслідок хуліганських дій обвинуваченого, підприємству завдано матеріальну шкоду на суму 54 350,46 гривень, що включає в себе вартість вітрового скла, вартість робіт по його відновленню, а також упущену вигоду внаслідок неможливості експлуатації пошкодженого тролейбуса в період проведення відновлювального ремонту. Просить задоволити цивільний позов в повному обсязі, з підстав зазначених в позовній заяві та стягнути з обвинуваченого заподіяну шкоду у вказаному розмірі. Міру покарання визначити на розсуд суду.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.296 КК України та призначив покарання у вигляді 6 (шести) місяців арешту. Строк відбуття покарання обчислюватимуть з часу затримання - з 04.07.2020 року, відповідно до ст.72 КК України в строк відбуття покарання зарахувати строк попереднього ув`язнення та вважати покарання відбутим повністю.

Крім того, обвинувачений має відшкодувати КП «Електроавтотранс» майже 20 тисяч гривень збитків.

Вирок винесла суддя Інесса Болюк.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.