Франківець, який вдарив поліцейського, відбувся умовним терміном

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо уродженця м.Івано-Франківська, який вдарив поліцейського.

29 січня 2021 року о 16:00 під час патрулювання на вул. Набережній в м. Івано-Франківську, на службовому автомобілі марки «Skoda Rapid», працівники поліції виявили чоловіка, який переходив проїзну ділянку дороги в недозволеному на те місці та в цей час показував у напрямку службового автомобіля, в якому перебували поліцейські, непристойні жести рукою.

Реагуючи на адміністративне правопорушення, вчинене чоловіком, а саме порушення Правил дорожнього руху України, п. 4.7, в якому зазначено, що пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, працівники поліції припаркували службовий автомобіль та направились до нього з метою припинення вчинення останнім правопорушення та складання протоколу про адміністративне правопорушення.

У відповідь на законну вимогу працівників поліції, обвинувачений назвав поліцейським свої анкетні дані, однак відмовився називати дату свого народження. Працівники поліціїзапропонували чоловікові проїхати до Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області з метою встановлення повних анкетних даних особи, на що той погодився. Після цього працівники поліції почали супроводжувати його до службового автомобіля. Під час супроводу поліцейськими до службового автомобіля, останній почав чинити фізичний опір працівникам поліції, а саме пручатися.

Патрульні застосували поліцейські заходи примусу - фізичну силу та спецзасіб кайданки.

Після застосування фізичної сили та спецзасобу працівники правоохоронного органу підвели чоловіка до службового автомобіля та запропонували останньому присісти на заднє сидіння. Однак, той умисно наніс один цілеспрямований удар головою в ділянку обличчя поліцейського.

В результаті неправомірних дій потерпілому заподіяно тілесні ушкодження у вигляді синця в ділянці спинки носа, який згідно до висновку судово-медичної експертизи №73 від 24.02.2021 відноситься до легких тілесних ушкоджень.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення визнав повністю, підтвердив обставини вчиненого кримінального правопорушення відповідно до викладеного в обвинувальному акті. Він зазначив, що переходив дорогу в недозволеному місці і показав у сторону працівників поліції непристойний жест. Цей жест був адресований іншій особі, а не працівникам поліції, але працівники поліції були у тому ж напрямку.

Після цього працівники поліції просили пред`явити документ, що посвідчує особу. На законну вимогу працівників поліції назвав поліцейським свої анкетні дані, однак відмовився називати дату свого народження. Працівники поліції запропонували перевірити анкетні дані у відділку поліції. Обурювався, бо працівники поліції не вперше його зупиняють і перевіряють його документи. Під час супроводження його до службового автомобіля працівників поліції почав пручатися і чинити фізичний опір, під час якого наніс один цілеспрямований удар головою в обличчя працівника поліції потерпілого. Шкодує про вчинене, неодноразово вибачався перед потерпілим, у тому числі публічно безпосередньо у судовому засіданні, сприяв досудовому розслідуванню, повідомляючи всі обставини події. Просив суд суворо його не карати та не позбавляти волі.

Потерпілий у судовому засіданні вказав, що цивільний позов до обвинуваченого не заявлятиме, вибачив потерпілого, просив суд суворо не карати обвинуваченого та призначити йому покарання, не пов`язане із позбавленням волі.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.345 КК України, та призначити йому покарання - позбавлення волі на строк один рік. На підставі ст.75 КК України звільнив його від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю один рік.

Вирок винесла суддя Олеся Зеленко.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.