Геодезист та підприємець, яких спіймали на хабарі, заплатять штрафи

Яремчанський міський суд виніс вирок щодо геодезиста та підприємця, які отримали хабарі за відвідення земельних ділянок у Микуличині.

15 листопада 2019 року до ФОПа, який надає послуги геокадастру, звернувся клієнт з метою виготовлення проекту землеустрою, отримання витягів з Державного земельного кадастру та погодження із суміжними землекористувачами меж двох земельних ділянок площами 0,25 га та 0,6463 га, які розташовані в урочищі Погари, с. Микуличин Яремчанської міської ради Івано-Франківської області.

Отримавши від клієнта копії державних актів на право власності на земельні ділянки та інші документи, розуміючи, що межовиком вказаних земельних ділянок є Карпатський національний природній парк, представники якого можуть не погодити межу ділянок через відсутність у них точних меж території парку, використовуючи свої дружні відносини, вирішили здійснити вплив на державного кадастрового реєстратора, який уповноважений вносити відомості до Публічної кадастрової карти України та надавати витяги з Державного земельного кадастру, і таким чином, вирішити питання оформлення документів клієнта без погодження меж із межовиком.

В цей же час, у обвинувачених виник умисел на одержання неправомірної вигоди для себе, за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави - державного кадастрового реєстратора щодо прийняття рішення останнім про внесення відомостей до Публічної кадастрової карти України та надавання витягів з ДЗК.

Переслідуючи корисливі мотиви, один із обвинувачених викликав клієнта, та повідомив йому, що посприяє у реєстрації землі за умови передачі йому неправомірної вигоди із розрахунку 500 доларів США за 0,01 га. Клієнт погодився на передачу грошей.

Здійснюючи свою злочинну діяльність, спрямовану на отримання неправомірної вигоди для себе та ще одного чоловіка, з метою впливу на особу, уповноважену на виконання функцій держави, 25.12.2019 співвиконавець вчинення злочину попросив клієнта передати йому грошові кошти у вигляді завдатку в сумі 10 000 доларів США, на що той погодився.

Передача 10 тис. доларів відбулась 16 січня 2020 року на автозаправці в Івано-Франківську.

26 лютого 2020 року клієнт передав ще 10 тис. доларів у м.Яремчі.

Того ж дня, обвинувачений здійснив вплив на державного кадастрового реєстратора відділу у м. Яремчому Міськрайонного управління у Надвірнянському районі та м. Яремчому Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, який того ж дня, без технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), вніс відомості щодо двох земельних ділянок до Публічної кадастрової карти України.

Дії обвинувачених, а саме одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, за попередньою змовою групою осіб, кваліфіковані правильно.

Обставинами, які пом`якшують покарання обвинувачених, згідно ст. 66 КК України, є щире каяття, відсутність шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, вперше притягнення до кримінальної відповідальності.

Обставиною, що обтяжує покарання обвинувачених, згідно ст. 67 КК України є вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою (частина друга статті 28 КК України).

29 квітня 2021 року між прокурором Івано-Франківської обласної прокуратури Мельником Василем Ярославовичем та обвинуваченими укладено угоди про визнання винуватості.

Суд затвердив угоди про визнання винуватості, укладені 29 квітня 2021 року та визнав обвинувачених винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.2 ст.369-2 КК України, та призначив кожному з них покарання у виді штрафу в розмірі 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 25 500 грн.

Вирок винесла суддя Марія Остап'юк.

Зазначимо, що згадані у вироку земельні ділянки відведені. Із зображення в кадастровій карті очевидно, що вони покриті лісом.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.